Richtlijnen PE-examens

RICHTLIJNEN PE-EXAMENS
Jij hebt een baan in de bank- en verzekeringswereld en wil deze natuurlijk graag behouden. Als jij een adviseursdiploma in bezit hebt, moet jij deze periodiek onderhouden. Jij mag binnen deze periode kiezen op welk moment jij jouw PE-examen. De PE-examens die jij moet doen, zijn afhankelijk van de adviseur kwalificaties.

PERIODES
De PE-periodes zijn als volgt samengesteld:
● 1 april 2017 tot 1 april 2019
● 1 april 2019 tot 1 april 2022
● 1 april 2022 tot 1 april 2025

De WFT-PE-periodes duren 36 maanden. Jij, als adviseur, dient elke 36 maanden een PE-examen af te leggen. Dit examen dient te worden afgelegd bij een CDFD-exameninstituut.

PE-EXAMENS DIE MOETEN WORDEN AFGELEGD
De PE-examens die jij moet afnemen, zijn afhankelijk van de adviseurskwalificaties die jij hebt. Als voorbeeld: als jij voor jouw adviseursdiploma Hypothecair Krediet alleen het PE-examen Hypothecair Krediet hoeft te doen. De onderliggende modulecertificaten Basis en Vermogen hoeven niet te worden onderhouden.

BEROEPSKWALIFICATIE BASIS VERVALT
Het WFT-diploma Basis krijgt de status van WFT-modulecertificaat. Dat houdt in dat jij altijd in de gelegenheid bent om een aanvullend modulecertificaat te behalen. Het afleggen van een PE-examen is dus niet meer nodig per 1 april 2019! Dit besluit is door het ministerie bekrachtigd. Zij hebben dit officieel omschreven in de Staatscourant. 

VRAAG EN ANTWOORD
Valt mijn adviseursdiploma Consumptief Krediet onder het PE-examen van de adviseursmodule Hypothecair Krediet? 
Ja, adviseurs Hypothecair Krediet adviseren in de praktijk vaak over Consumptief Krediet. Om die reden is besloten dat de module Hypothecair Krediet vanaf 1 april 2019 aangevuld worden met eind- en toetstermen uit de module Consumptief Krediet. Dit besluit is eveneens bekrachtigd door het ministerie. Zij hebben dit officieel omschreven in de Staatscourant. 

Ik heb een adviseursdiploma Schadeverzekering ontvangen. Waarom valt het adviseursdiploma Zorgverzekering hier niet onder?
Met het adviseursdiploma Schadeverzekering (particulier of zakelijk), heb jij eveneens de bevoegdheid om te adviseren in zorgverzekeringen. Dit wordt niet bekrachtigd met een officieel diploma. Het adviseursdiploma onderhoud jij, zoals eerder benoemd, doormiddel van PE-examens. Als jouw adviseursdiploma Schadeverzekering verloopt, dan vervalt ook de bevoegdheid voor zorgverzekeringen. 

VOOR NU
Stap 1         
Eerst kijk jij welke adviseursdiploma jij in bezit hebt.

Stap 2           
Vervolgens kijk jij welke WFT-dipoma’s jij hebt behaald vóór 1 april 2017. Deze WFT-diploma’s verlopen op 1 april 2019.

Stap 3                
Jij plant jouw examen in bij een CDFD-exameninstituut. Als dit PE-examen is ingepland, kun jij direct aan beginnen met de voorbereidingen. Veel succes!