Zoektocht naar de ideale startersbaan

Sollicitatieadvies – 26 Aug 2021 door Fons Vaneker

Een startersbaan zoeken is een baan op zich. Je hebt je opleiding afgerond. Tijd om carrière te gaan maken. Maar hoe kom je binnen in de financiële dienstverlening? Bij welke opdrachtgever kun je het beste beginnen en in welke functie? Carrierecafe geef je vier carrièrepaden waarmee je een versnelde start maakt!

Tip één: Traineeship Hypotheekacceptatie

Voor opleidingsniveau: MBO en HBO

Kansen op de korte termijn: heel veel

61% van alle Nederlanders heeft een lopende hypotheekschuld. De hypotheek is het meest afgenomen product binnen het bank- en verzekeringswezen. De vraag naar hypotheekprofessionals is daarom groot. Zeker in de huidige huizenmarkt, die oververhit is. Met name de vraag naar Hypotheekacceptanten is groot. Een Traineeship Hypotheekacceptatie is een goede startersbaan, zeker als je staat te springen om aan de slag te gaan.

Tekst gaat verder onder de foto

Kansen op de lange termijn: veel

Voor de lange termijn is een ook goede keuze. Het is daarbij niet relevant of je in de hypotheken wil blijven werken. Van de Hypotheekacceptanten die via Carrierecafe werken kiest 66% ervoor om langer van vijf jaar in de hypotheken te werken. De overige 33% kiest voor een andere route. Een overstap naar Financieel Adviseur is de meest voorkomende. Maar alles is mogelijk: we kennen voorbeelden van professionals die uiteindelijk in de Customer Due Dilligence zijn gaan werken, in de kredietacceptatie of als Procesmanager.

De voordelen van een Traineeship Hypotheekacceptatie: 

 • Je behaalt op onze kosten je WFT Basis, Hypothecair Krediet en Vermogen;
 • Je leert enorm veel tijdens je eerste jaar;
 • Je wordt intensief begeleid door ervaren krachten

Interesse gewekt? Bekijk dan ons actuele vacature-aanbod!

Tip twee: administratieve baan in hypotheken

Voor opleidingsniveau: MBO

Kansen op de korte termijn: genoeg

Ben je iemand die rustig op wil bouwen? Die niet direct in het diepe gegooid wil worden? Dan is een administratieve startersbaan geschikter voor jou dan een Traineeship Hypotheekacceptatie. Je krijgt dan rustiger de tijd om gewend te raken aan de wereld van hypotheken. Dit maakt het later makkelijker om je WFT Hypothecair Krediet te behalen, het certificaat dat je nodig hebt om met hypotheken te mogen werken.

Tekst gaat verder onder de foto

Kansen op de korte termijn: heel veel

Doorstromen is een keuze. Dus wanneer jij gemotiveerd bent en ervaring opdoet in een administratieve functie, dan ga je er zeker komen. Er zijn miljoenen Nederlanders met een hypotheek. Dus werk is er genoeg en dat blijft de komende jaren zo.

De voordelen van een administratieve baan in hypotheken:

 • Je wordt betrekkelijk rustig geïntroduceerd in de wereld van hypotheken;
 • Je legt een goed fundament voor de rest van je loopbaan.

Interesse gewekt? Bekijk dan ons actuele vacature-aanbod!

Tip drie: een Junior KYC functie

Voor opleidingsniveau: HBO en WO

Kansen op de korte termijn: ongelooflijk veel

De vraag naar KYC (Know Your Customer) of CDD (Customer Due Dilligence)-professionals is extreem groot. KYC of CDD Analisten onderzoeken of klanten te maken hebben met witwassen, fraude of terrorismefinanciering. Ben je een starter met een Juridische of Bedrijfseconomische achtergrond? Dan is er carrièretactisch gezien geen betere keuze dan solliciteren op een Junior KYC-functie.

Bij Carrierecafe bemiddelen we met name in ‘Junior Plus’-functie: dit zijn juniorfuncties met een hoge leercurve waar je heel snel leert hoe KYC in zijn werk gaat.

Tekst gaat verder onder de foto

Kansen op de lange termijn: heel veel

De maatschappelijke druk op banken om jacht te maken op financiële criminaliteit is enorm. Deze druk neemt in de toekomst waarschijnlijk af. Maar dat heeft weinig invloed op je kansen als je ervaring in de KYC hebt: op gebied van data gebeurt er nu al heel veel in die hoek van de bank en dat wordt alleen maar meer. Kansen genoeg op dat vlak. Daarnaast is het maar de vraag of KYC echt geautomatiseerd kan worden. Er spelen zoveel subjectieve factoren mee in het werk van een KYC Analist dat een robot het merendeel van het werk nooit kan overnemen.

De voordelen van een Junior KYC functie: 

 • Jaar ervaring? Dan kun je overal aan de slag;
 • Het is KYC wat de klok slaat in het huidige banklandschap;
 • Je doet een goede stap richting een beleidsmatige rol in Compliance.

Interesse gewekt? Bekijk dan ons actuele vacature-aanbod!

Tip vier: MBO-baan in KYC

Voor opleidingsniveau: MBO

Kansen op de korte termijn: heel veel

ABN AMRO heeft in totaal bijna zeven miljoen klanten wereldwijd. Van al die klanten moet de bank weten wie integer is en wie niet. Transacties in de gaten houden, achterhalen waar het geld vandaan komt en naartoe gaat, achterhalen of een klant relaties in het buitenland heeft die vragen oproepen en veel meer. KYC Analisten bouwen een dossier op waar dit van iedere klant in staat. Zoals je ongetwijfeld begrijpt is dat enorm veel werk. Daarom hebben ze jouw hulp nodig op korte termijn. Voor twee zaken: klanten opbellen en vragen stellen over zaken die afwijken. Echt een baan voor slimme jonge mensen met lef. Daarnaast is de vraag naar administratieve krachten ook groot.

Tekst gaat verder onder de foto

Kansen op de korte termijn: heel veel

Een CV is net een huis. Je bouwt eerst de fundamenten, dan de verdiepingen en als laatste het dak. Op de huidige banenmarkt bestaat geen steviger fundament dan een KYC-rol. Wat je daarna ook ambieert: je krijgt meer kansen als je in deze hoek van de bank hebt gewerkt.

De voordelen van een administratieve KYC functie:

 • Je handelt het leukste deel van KYC af: de klantgesprekken;
 • Het is KYC wat de klok slaat in het huidige banklandschap;
 • Je gaat aan de slag in een MBO-plus functie. En dat geeft je CV een stevige boost.

Interesse gewekt? Bekijk dan ons actuele vacature-aanbod!