Zes alternatieve pauzebezigheden

Thuis op je Werk – 15 april 2020 door Fons Vaneker

Thuis pauze houden is anders dan op je werk. Geen wandeling of uitgebreid praatje met collega’s en geen broodje kroket met mosterd uit de kantine. Wat kun je doen in je pauze tijdens de Corona Crisis? Carrierecafe presenteert je zes alternatieve pauzebezigheden.

Marineer je avondmaal

Het kost je vijf minuten en je eten wordt er een stuk lekkerder van. Marineren. Een kunst die je niet toepast wanneer je bij thuiskomst in twintig minuten wat klaar maakt. Maar als je vijf minuten van je pauze inlevert en flink aan de slag gaat met peper, zout, azijn en kruiden dan smaakt je avondeten een stuk beter! En voor de vegetariërs: marineren is niet alleen lekker als het vlees betreft. Het is ook mogelijk met groente of tofu!

Loop hard met je hond

Zoveel mogelijk binnen blijven, zo luidt het advies van het RIVM. Maar je moet er af en toe tussenuit. Waarom niet samen met de hond een stukje hardlopen? Enorm gezond voor zowel de baas als de hond. Het aantal meldingen van honden met Corona is vrijwel nihil, dus zolang je afstand bewaart ten opzichte van baasjes van andere honden kan er weinig gebeuren.

Kies een alternatieve pauzeroute

Op je werk heb je waarschijnlijk een vrij duidelijke wandelroutine voor je pauzes. Met de collega’s op je werk loop je vaak hetzelfde rondje. Mogelijk heb je één of twee alternatieve routes. Wanneer je thuis pauze houdt kun je de omgeving helemaal dromen. Pak de fiets en sla daarmee een stukje over. Op die manier heb je een grotere actieradius. Afwisseling doet je brein goed!

Powernappen tijdens je pauze? Doe dit dan zeker niet in deze houding!

Doe een powernap

Een powernap van maximaal 20 minuten maakt je alerter, verhoogt je productiviteit en verlaagt je stressniveau. Je zit de hele dag al binnen dus een hangmat of een luie stoel in de tuin is ideaal. Je krijgt dan direct de benodigde frisse lucht. Zet wel een wekker zodat je niet langer slaapt dan 20 minuten! Anders ga je de lichte slaapfase voorbij en word je juist erg moe wakker omdat de diepe slaapfase wordt onderbroken.

Lees een boek

Laat je Smartphone en tablet even voor wat ze zijn en pak een boek met een kaft. Het hangt sterk af van je interesses maar leuke voorbeelden van geschikte pauzeboeken zijn de taalboeken van Paulien Cornelisse, “Ga lekker zelf in je kracht staan” van Japde d. Bouma en “Wat als?” van Randall Munroe. Boeken met een sterk relativerend karakter. Ze zetten je aan het denken. Maar niet genoeg om je werk te onderbreken zodra je weer achter je bureau plaats neemt. 

Snoei de heg

In de bancaire wereld werk je veel met je hoofd. Om voor afwisseling te zorgen kun je tijdens de pauze wat licht lichamelijk werk doen. De heg snoeien bijvoorbeeld. Een solo bezigheid met veel herhaling die je hersens even wat rust gunnen! Heb je geen heg? De auto wassen of de ramen lappen moet ook zeker lukken in een half uur!