Zes alternatieve pauzebezigheden

Werkgeluk – 15 Apr 2020 door Fons Vaneker

Thuis pauze houden is anders dan op je werk. Maar we zijn er inmiddels aan gewend: we doen het immers al een jaar. Carrierecafe presenteert je zes alternatieve pauzebezigheden die je mogelijk nog niet hebt geprobeerd.

Marineer je avondmaal

Het kost je vijf minuten en je eten wordt er een stuk lekkerder van. Marineren. Als je thuis werkt wordt met aandacht koken makkelijker. Lever vijf minuten je pauze in en ga flink aan de slag gaat met peper, zout, azijn en één of twee kruiden dan smaakt je avondeten een stuk beter! En voor de vegetariërs: marineren is niet alleen lekker als het vlees betreft. Het is ook mogelijk met groente of tofu!

Loop hard met je hond

Je moet er af en toe even tussenuit en je hond ook. Waarom niet samen met de hond een stukje hardlopen? Enorm gezond voor zowel de baas als de hond. Het aantal meldingen van honden met Corona is vrijwel nihil, dus zolang je afstand bewaart ten opzichte van baasjes van andere honden kan er weinig gebeuren. Heb je geen hond? Alleen hardlopen is ook hartstikke leuk!

Doe een tabatha

Als je graag sport is een tabatha een gezonde manier om je pauze door te brengen. Er staan er genoeg op YouTube, meestal van 20 minuten. In de uren na de workout stroomt er energie door je lichaam. Toegegeven, de spierpijn volgt later ook nog.

Powernappen tijdens je pauze? Doe dit dan zeker niet in deze houding!

Doe een powernap

Een powernap van maximaal 20 minuten maakt je alerter, verhoogt je productiviteit en verlaagt je stressniveau. Je zit de hele dag al binnen dus een hangmat of een luie stoel in de tuin is ideaal. Je krijgt dan direct de benodigde frisse lucht. Zet wel een wekker zodat je niet langer slaapt dan 20 minuten! Anders ga je de lichte slaapfase voorbij en word je juist erg moe wakker omdat de diepe slaapfase wordt onderbroken.

Lees een boek

Laat je Smartphone en tablet even voor wat ze zijn en pak een boek met een kaft. Het hangt sterk af van je interesses maar leuke voorbeelden van geschikte pauzeboeken zijn de taalboeken van Paulien Cornelisse, “Ga lekker zelf in je kracht staan” van Japde d. Bouma en “Wat als?” van Randall Munroe. Boeken met een sterk relativerend karakter. Ze zetten je aan het denken. Maar niet genoeg om je gedachten van je werk af te houden zodra je weer achter je bureau plaats neemt. 

Snoei de heg

In de financiële wereld werk je veel met je hoofd. Om voor afwisseling te zorgen kun je tijdens de pauze wat licht lichamelijk werk doen. De heg snoeien bijvoorbeeld. Een solo bezigheid met veel herhaling die je hersens even wat rust gunnen! Heb je geen heg? De auto wassen of de ramen lappen moet ook zeker lukken in een half uur!