Wil jij aan de slag in de wondere wereld van compliance en Customer Due Diligence?

Risk & Compliance – 27 februari 2019 door Michael

Witwassen, fraude en financiering van terrorisme?! Hebben wij jouw aandacht? Spannende onderwerpen, nietwaar? Als jouw interesse wordt gewekt met termen als veiligheid, zekerheid, integriteit en bestrijding van financieel-economische misdaad, dan kun jij direct instromen binnen #TeamCarrierecafe. Ben jij een speurneus in spé? Lees snel verder!

Wat is compliance en wat betekent dit voor een organisatie?

Onder druk van wet- en regelgeving hebben financiële instellingen de verantwoordelijkheid om te laten zien dat zij er alles aan doen om de integriteit van haar organisatie te waarborgen. De Wet op het Financieel Toezicht heeft financiële instellingen dan ook verplicht om een ‘compliance functie’ in het leven te roepen. In de praktijk komt het er op neer dat financiële instellingen een hele afdeling voor gespecialiseerde Sherlocks samenstellen. De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn verantwoordelijk voor het toezien van de naleving van de wet- en regelgeving. Het praktijkspeuren is erop gericht om nieuwe financiële schandalen te voorkomen. Wil jij pronken met de kennis van hawala-bankieren? En plopt de naam van terroristen op bij een lopend CDD-onderzoek? Dit zijn eerdere gevallen waarbij hoge sancties worden opgelegd wanneer er sprake is van non-compliance. De laatste jaren is compliance een hot item in Nederland.

Wat is Customer Due Diligence en wat kunnen de gevolgen voor een organisatie zijn?

Compliance en Customer Due Diligence (CDD) sluiten naadloos op elkaar aan. Als jij, als financiële instelling, integriteit hoog in het vaandel hebt staan, moet jij namelijk wel weten met wie jij te maken hebt, ook wel ‘Know Your Customer’ (KYC) genoemd. Veel organisaties werken met zogenaamde CDD-analisten. Deze analisten kunnen worden gezien als detective. “Excellent!” I cried. “Elementary,” said he. De CDD-analisten zijn, als ware Sherlock Holmes, bezig om te voorkomen dat criminelen klant worden! Helaas komt het in deze wereld voor dat er particulieren en organisaties zijn, die erop uit zijn om geld wit te wassen, fraude te plegen of terrorisme te financieren. Geen enkele organisatie wil natuurlijk met zulke klanten geassocieerd worden. Dit kan namelijk tot enorme negatieve gevolgen voor de organisatie leiden. De organisatie kan hierdoor haar licenties kwijtraken, maar ook veel van haar klanten naar een concurrent zien vertrekken. Binnen iedere organisatie spelen deze CDD-analisten dan ook een uitermate belangrijke rol. Jij, als CDD-analist, maakt of kraakt een organisatie! “You know my methods, Watson.”

Compliance, CDD en Carrierecafe

De ontwikkelingen binnen de wet- en regelgeving volgt Carrierecafe altijd op de voet. Wat de één als probleem ziet, ziet Carrierecafe als een kans! Heeft deze blog jou jouw interesse gewekt en ervoor gezorgd dat jij verantwoordelijk wil zijn voor die uitstekende organisatie met een klantenbestand waar men u tegen zegt? Wacht dan niet langer, Carrierecafe biedt uiteraard genoeg interessante vacatures binnen dit vakgebied! Bekijk ze hier of bel direct naar 030-2926070! Misschien ben jij binnen zeer korte tijd wel die zéér gevraagde detective!