Werken bij ING populair onder hoger opgeleiden

Thuis op je Werk – 7 april 2020 door Fons Vaneker

Steeds meer hoger opgeleide bankiers hebben een voorkeur voor de ING als werkgever. Bij het Intermediair Imago Onderzoek, dat wordt afgenomen onder hoger opgeleiden, stijgt de bank de afgelopen jaren gestaag (2017 5de, 2018: 4de, 2019: 3de). In 2021 staan ze in de logische lijn der verwachting op de hoogste trede. Waar ligt dit aan? Het internationale karakter? De Agile filosofie? Een goede balans tussen werk en privé? In deze blog gaan wij op zoek naar een verklaring.

Banner Foto: DutchMen / Shutterstock.com

Constante verandering is de nieuwe standaard bij ING

ING Nederland is in 2015 gestart met de Agile manier van werken. De wereld verandert zo snel dat de plannen die je maakt al verouderd kunnen zijn tegen de tijd dat je ze implementeert. Deze constante dynamiek is de nieuwe standaard wanneer je met klanten werkt. Bij ING zit je op je plek wanneer je de snelheid van deze constante veranderende wereld prettig vindt.

Werken bij ING betekent vertrouwen en verantwoordelijkheid krijgen

In een klassieke hiërarchische cultuur heeft een manager veel verantwoordelijkheid en in essentie minder vertrouwen in je eigen beoordelende vermogen. Beslissingen worden van boven naar beneden opgelegd. Een valkuil van deze aanpak is dat je maar voor een gedeelte verantwoordelijk wordt gehouden en dat je daardoor ook minder verantwoordelijkheidsgevoel ervaart. En dat kan niet goed uitpakken voor de kwaliteit van je werk.

De Agile manier van werken geeft je meer verantwoordelijkheid en daarmee ook meer vertrouwen in je beoordelingsvermogen. Samen met collega's beoordeel en maak je plannen. Het creëren van draagvlak wordt hiermee een vrij natuurlijk proces: je hebt de aanpak die je hanteert immers met een meerderheid bedacht. Een teammanager krijgt een begeleidende rol, vergelijkbaar met de rol van een projectleider.

Flexibiliteit: kwestie van geven en nemen

Klanten hebben een 24/7-behoefte en dus moet je een 24/7 dienstverlening kunnen faciliteren. Dit vraagt flexibiliteit van medewerkers en dit doet de 9:00-17:00 uur cultuur de das om. Je kunt er als werkgever voor kiezen om flexibiliteit te eisen en hier niets voor terug te geven. Maar dit levert geen duurzame arbeidsrelaties op. En dus kiest ING voor een systeem van geven en nemen. Kortom: als het nodig is werkt een medewerker door, maar als hij of zij een keer eerder weg moet dan wordt dat ook gerespecteerd.

Deze flexibele houding ten opzichte van medewerkers is geïntegreerd in het personeelsbeleid. Op gebied van vakantiedagen bijvoorbeeld: hierin biedt ING heel veel ruimte voor eigen verantwoordelijkheid binnen de teams. Met de strekking: richt het samen maar in, zolang het werk maar goed wordt gedaan.

Foto: TasfotoNL / Shutterstock.com

Ambitie en ontwikkeling

Professionals die doelgericht en ambitieus zijn hoef je niet te vertellen dat ze zich moeten ontwikkelen. Medewerkers van ING zijn zelf de initiatiefnemer wat betreft hun persoonlijke ontwikkeling. Hebben ze begeleiding nodig dan krijgen ze dat, maar de verantwoordelijkheid ligt in eerste instantie bij de medewerkers zelf. Door hen het gevoel te geven dat ze zelf een leidende rol hebben in hun ontwikkeling voelen zij zich serieus genomen.

Internationaal en vooruitstrevend

ING spreekt de digitaal beter dan welke bank dan ook. Dit geeft ze een serieuze voorsprong ten opzichte van internationale concurrenten om snel en efficiënt nieuwe markten te betreden. De bank is daarnaast vooruitstrevend op het gebied van procesinrichting en personeelsbeleid. Vanwege deze internationale voorsprong krijgen medewerkers internationale kansen. Dit spreekt heel veel hoger opgeleiden aan. Een buitenlands avontuur staat bovendien heel goed op je CV.

Trots op je Werkgever: ja, ik werk bij ING!

Welke (non) verbale signalen geef je af wanneer je antwoord geeft op de vraag “Waar werk je?”? Reageer je op enthousiaste toon en met veel handgebaren? Of gaat het stemvolume omlaag en kijk je de vraagsteller niet aan? Jij als dynamisch persoon bent dol op verandering en zit goed bij de ING. Daarom vertel je vol enthousiasme over jouw werk!