Een wereldreis is goed voor je CDD-carrière

Thuis op je Werk – 3 september 2020 door Fons Vaneker

Van reizen krijg je levenservaring. En levenservaring is essentieel om je werk als CDD-Analist nog beter te kunnen doen, aldus Talitha (30). “Intuïtie is in dit vakgebied heel belangrijk.” Talitha is na een wereldreis – ingekort ten gevolge van Corona – terug in Nederland en aan de slag als CDD Analist voor de Rabobank. Carrierecafe deelt dit bijzondere verhaal over persoonlijk werkgeluk graag met jou.

Staren over de oceaan

Anno 2018. Talitha werkt als CDD Analist voor ING. Ze zit op een strand op Gili Air (eiland naast Lombok, Indonesië). Tijdens het ontbijt kijkt ze naar de oceaan en denkt: “ik ben nu 27 jaar en ik wil eigenlijk nog heel veel reizen. Wil ik eigenlijk wel terug naar mijn baan?” Dit gevoel wordt verstrekt tijdens een zeiltocht naar de Komodo Eilanden. Een trip zonder moderne gemakken. Heerlijk. Talitha weet vanaf dat moment: ik ga het doen, ik ga een wereldreis maken.

Uiteindelijk werkt ze nog twee maanden waarna ze haar voornemen aankondigt. Op dat moment zijn er nog twee collega’s die hetzelfde plan hebben. Er is dus alom begrip voor op afdeling. En haar manager accepteert de beslissing ook.

Voorliefde voor Azië

De wereldreis die volgt duurt 1 jaar en 8 maanden. Te beginnen in Azië. Voor dat continent heeft ze een speciale plek in haar hart. “Ik heb een semester in Singapore gewoond tijdens mijn studie. Vanaf daar heb ik Azië verkend. Ik heb toen twee maanden de tijd genomen om meerdere landen, waaronder Maleisië en Myanmar, te verkennen. Bewapend met een landkaart en een Nokia 3310.” Nog voor het Smartphone tijdperk dus. Een reis met weinig moderne gemakken. Geen GPS maar gewoon ouderwets kaartlezen.

Ze geeft een verklaring voor het speciale gevoel dat Azië haar geeft: “ik vind de contrasten erg mooi. Op sommige vlakken liggen ze achter op ons, en maar sommige zaken hebben ze juist beter voor elkaar.” Gemeenschapszin is bijvoorbeeld heel normaal. “Als je minder geld hebt zorg je beter voor elkaar.” Hetzelfde geldt overigens voor reizigers onderling, zo ervaart ze zelf bij een bezoek aan Bangkok. Ze deelt een taxi met een jongen die ze net ontmoet heeft en als ze vervolgens haar enkelband afscheurt zorgt deze jongen vier dagen voor haar. “En dat terwijl hij me net een paar uur kende.”

En dan is er een pandemie

Talitha reist zeven maanden rond in Azië en steekt vervolgens over naar Australië. Ze ontmoet een Nieuw-Zeelandse jongen. De liefde van haar leven, waar ze uiteindelijk twee keer een huis mee deelt: één in Melbourne en één in de jungle in Queensland. Ze reizen rond in Nieuw-Zeeland en Australië. Na ruim een jaar verkopen ze alle spullen die ze hebben om met de auto een rondreis door Australië te maken. Alleen door de grote hoeveelheid bosbranden kan dit plan niet door gaan. Als alternatief gaan ze naar Indonesië.

Corona broeit op dat moment al. En als ze in Jakarta (Java) zijn loopt de situatie verder uit de hand. Het wordt duidelijk dat ze moeten handelen. Talitha regelt op een maandag een visum voor Nieuw-Zeeland en boekt voor de vrijdag erop een vlucht naar Nieuw-Zeeland. Net te laat, zo blijkt. Op donderdag wordt de grens naar Nieuw-Zeeland dichtgegooid. “We waren op dat moment echt even in paniek: wat moeten we nu doen?” Haar vriend kan nog terug naar Nieuw-Zeeland en doet dat onmiddellijk. Talitha vliegt zo snel mogelijk terug naar Nederland.

Terug in de realiteit van alledag

De eerste twee weken dat ze in Nederland is verkeert ze in een soort shock. “Ten eerste heb je een enorme jetlag en daarnaast denk je: het waait allemaal wel over.” Ze hoopt snel naar Nieuw-Zeeland te kunnen, maar de regels aldaar zijn streng en het wordt langzaamaan steeds duidelijker dat dit geen reële optie is op korte termijn.

Het ‘normale leven’ moet weer worden opgepakt, want de pandemie blijft een gegeven. “Ik heb toen op LinkedIN gepost dat ik op zoek ben naar een baan.” Het uitgangspunt is om óf terug te keren naar een baan als CDD Analist, of iets heel anders te gaan doen. “Maar gezien de situatie wordt het snel duidelijk dat het eerste scenario de beste keuze is.”

Lessen uit het reizende leven

Een wereldreis kan je persoonlijkheid veranderen. Een logische vraag aan Talitha is dus: welke lessen uit het reizende leven pas je nu toe in je dagelijkse werk als CDD Analist? “Je wordt heel pragmatisch als je veel reist. Je geniet van alles wat gebeurt, maar je komt ook een hoop problemen tegen die je rustig op moet lossen. Zo heb ik in Thailand een tijd op een tyfoon zitten wachten die nooit is gekomen. Of je raakt je paspoort kwijt, dan moet je van alles regelen. Het helpt niets om daar gefrustreerd over te zijn, je moet het gewoon oplossen. En dat pragmatisme kun je goed gebruiken in je dagelijkse werk.”

Ze geeft daarnaast aan dat ze optimistischer en enthousiaster is geworden. “Dat komt denk ik vooral omdat ik dingen makkelijker loslaat. Ik heb geen onrealistische verwachtingen meer van mezelf of anderen.” Ze is dus aardiger geworden voor zichzelf en voor collega’s: “ik denk altijd maar: we zitten hier allemaal met hetzelfde doel, en ik ga ervanuit dat iedereen dat doel nastreeft.” Het resultaat: een stuk minder negatieve energie waar je eigenlijk niets mee wint op de werkvloer.

Maatschappelijke functie van CDD

Hoe maatschappelijk betrokken ben je? Een vraag die bij ieder sollicitatiegesprek voor een functie als CDD Analist relevant is. Wat voor invloed heeft het reizen gehad op het antwoord dat Talitha op deze vraag zou geven? “In Australië en Cambodja heb ik gezien hoe groot de invloed van China tegenwoordig is op de vastgoedmarkt. Terwijl ik Australië woonde zag ik regelmatig borden met namen die ik langzaamaan begon te herkennen. Chinese staatsbouwbedrijven. Ik kijk daarom anders tegen de vastgoedmarkt aan dan mijn collega’s. Bepaalde patronen herken ik heel snel. Ik sta daar ook extra sceptisch tegenover.”

CDD Analist zijn is meer dan feiten analyseren, zo is haar visie. “Je doet dit werk ook op basis van je intuïtie. Binnen een team vul je elkaar daardoor juist aan. Ik heb hier toevallig net een gesprek met mijn manager over gehad. Zij ziet andere dingen dan ik. Maar als je bijvoorbeeld volledig cijfer gedreven bent zie je weer andere zaken.” Customer Due Dilligence is dus echt teamwork.

Is de reis ten einde?

Op een dag gaat de wereld weer open. Pakt Talitha dan direct haar koffers? “Het originele plan was om aan het einde van dit jaar te stoppen met de wereldreis en terug te keren naar Nederland. Ik heb nog wel een lijst met plekken waar ik heen wil. Maar mijn baan opzeggen en zo uitgebreid reizen, ik verwacht niet dat ik dat nog ga doen.”