Wat doet een Zakelijk Hypotheekacceptant?

Wat doet een ...? – 29 Sep 2020 door Fons Vaneker

Hypotheekacceptanten die affiniteit hebben met ondernemers specialiseren zich soms tot Zakelijke Hypotheekacceptant. Zij houden zich alleen bezig met aanvragen van ondernemers in privé. In de praktijk lopen ondernemers die een huis willen kopen lopen doorgaans tegen meer obstakels op dan particulieren met een arbeidscontract. In deze blog gaan we verder in op de taken van een Zakelijk Hypotheekacceptant.

Wat doet een Zakelijk Hypotheekacceptant?

Het beoordelen van hypotheekaanvragen van ondernemers in prive is de kerntaak van de Zakelijk Hypotheekacceptant. Het aanvraagproces van een Hypotheek wijkt af voor ondernemers. De voornaamste reden voor deze afwijking is dat het inkomen minder stabiel is (of lijkt) waardoor hypotheekverstrekkers bang zijn dat een ondernemer zijn hypotheek niet kan betalen. De Zakelijk Hypotheekacceptant werkt voor een hypotheekverstrekker of een gespecialiseerd bemiddelingskantoor en weet hoe hij moet omgaan met deze risicofactor. En andere relevante procesuitzonderingen uiteraard.

Over het algemeen staan Zakelijk Hypotheekacceptanten heel veel in contact met intermediairs die de zaken van ondernemers behartigen en met collega’s om bepaalde zaken mogelijk te maken. Een Zakelijk Hypotheekacceptant heeft meer persoonlijk contact dan een Hypotheekacceptant die zich met particulieren bezig houdt.

De Zakelijk Hypotheekacceptant beoordeelt de aanvraag op basis van een checklist en ook controleert hij het werk van collega acceptanten. Het zogeheten vier ogen principe is – net zoals bij de ‘reguliere’ Hypotheekacceptant – ook een terugkerende bezigheid op de werkvloer.

Wat heeft de Zakelijk Hypotheekacceptant op zijn CV staan?

Het CV van de Zakelijk Hypotheekacceptant wijkt weinig af van het CV van een Hypotheekacceptant die zich particulieren richt. Met als enige verschil de specialisatie in de specifieke doelgroep. De grootste gemene deler op het CV is het aantal WFT-diploma’s: Basis, Hypothecair Krediet en vaak ook Vermogen.