Wat doet een Quality Expert?

Wat doet een ...? – 08 Sep 2020 door Fons Vaneker

De Quality Expert is de ervaren Customer Due Dilligence professional die zijn opgedane kennis gebruikt om het niveau van de afdeling op structurele basis te verhogen. De Quality Expert doet dit op een andere wijze dan Senior CDD Analisten en Quality Checkers. Hij neemt geen rol in de dagelijkse operatie maar bekijkt het reilen en zeilen vanaf een afstand. In deze blog gaan we verder in op de werkzaamheden van de Quality Expert.

Wat doet een Quality Expert?

Om te beginnen: deze functie draagt niet overal dezelfde titel. Quality Expert wordt bij ABN AMRO gebruikt, bij de Rabobank noemen ze deze functie Quality Assurance Expert. Ook qua taken wijken de functies wat van elkaar af. De grote overeenkomst is de afstand tot de dagelijkse operatie. De Quality Expert stelt vast welke kennisgaten er zijn op de afdeling en welke opleidingen er nodig zijn om deze gaten te vullen. Daarnaast coacht hij CDD Analisten. Daarbij probeert hij niet op dossierniveau te kijken maar meer naar de bovenliggende niveau: wat kan er structureel beter en hoe?

Quality Experts coachen daarnaast ook Quality Checkers. En dan met name op gebied van soft skills: het geven van feedback aan collega’s bijvoorbeeld. De Quality Checkers leveren ook input aan Quality Experts over het kennisniveau van Analisten. Het management wordt op zijn beurt weer geïnformeerd door de Quality Experts over wat er nodig is om het kennisniveau te verhogen.

Wat heeft een Quality Expert op zijn CV staan?

De Quality Expert heeft over het algemeen minimaal vijf jaar ervaring in de Customer Due Dilligence en heeft heel veel dossierkennis. Meestal heeft de Quality Expert het merendeel van die ervaring opgedaan in een rol als CDD Analist. Daarnaast heeft de Quality Expert meestal een opleiding gevolgd in een juridische richting op master niveau. Criminologie komt daarbij vaak voor, zoals het geval is bij de meeste Customer Due Dilligence-professionals.