Wat doet een Kredietacceptant?

Wat doet een ...? – 29 Dec 2021 door Fons Vaneker

Zakelijke klanten hebben kredieten nodig om te groeien. Dus stappen ze naar een bank. De vaste relatiebeheerder van de klant in kwestie brengt de wensen in kaart. Vervolgens speelt hij de aanvraag door naar een Kredietacceptant. In deze blog gaan we dieper in op de taken van een Kredietacceptant.

Wat doet een Kredietacceptant?

Een Kredietacceptant toetst of klanten recht hebben op een vorm van krediet. Het kan hierbij gaan om particuliere en zakelijke klanten. Het aantal kredietvormen is voor zakelijke klanten hoger. We zetten de meest voorkomende kredietvormen op een rij:

  • Zakelijke lening;
  • Doorlopend krediet;
  • Lease;
  • Factoring;
  • Creditcard;
  • Bankgarantie.

Het hangt mede af van het specifieke functieprofiel welk type krediet de acceptant beoordeelt. Bij sommige functieprofielen wordt er slechts één kredietvorm beoordeelt door de Kredietacceptant, zoals leaseverzoeken of creditcardaanvragen, maar het is mogelijk dat er meerdere vormen in het takenpakket zijn opgenomen. De mate van specialisatie hangt af van de omvang van de organisatie waarvoor je werkt en de complexiteit van het product. Voor internationale bankgaranties hebben banken superspecialisten in dienst die geen enkele andere kredietvorm behandelen, bijvoorbeeld.

De kerntaak van de Kredietacceptant is het vaststellen van de kredietwaardigheid van de klant. Hij doet dit aan de hand van het jaarverslag van het jaar ervoor en actuele transactiegegevens. Bij sommige functieprofielen heeft de acceptant een beheerstaak: hij bekijkt dan de actuele situatie van een lopend krediet vast of deze overeen komt met de situatie zoals deze was bij de aanvraag. Is de kredietwaardigheid van de klant afgenomen? Dan doet hij een aangepast kredietvoorstel.

Een Kredietacceptant kan ook particuliere kredietaanvragen beoordelen. Het gaat dan over het algemeen over persoonlijke leningen, private lease aanvragen en creditcards. Binnen de particuliere markt zijn aanvragen van Private Banking klanten het meest complex. Dit komt omdat vermogende klanten een minder overzichtelijke financiële situatie hebben. Bij grote banken bestaat er de mogelijkheid om je te specialiseren in één doelgroep. Rabobank heeft bijvoorbeeld aparte teams voor Personal (particulieren), Private (vermogende particulieren) en Business (zakelijke klanten) Banking-aanvragen.

Wat is het verschil in taken tussen een Junior en Senior Kredietacceptant?

Junior Kredietacceptant beoordelen aanvragen met een lagere complexiteit. Ze zijn oververtegenwoordigd in het particuliere segment en als ze werken met zakelijke klanten betreft het vaak lagere kredietbedragen met een lagere deadlinedruk. Senior Kredietacceptanten beoordelen over het algemeen hele specifieke aanvragen en/of aanvragen van grootzakelijke klanten. Het gaat dan om hele grote bedragen, waarbij de druk op een snelle beslissing hoog is. Ze moeten dus heel snel een complexe financiële situatie kunnen doorzien.

Welke functietitels hanteren banken voor deze rol?

In deze blog hanteren we functietitel Kredietacceptant. ABN AMRO hanteert deze functietitel ook. Bij de ING Bank draagt deze rol de titel Kredietspecialist en bij Rabobank spreken ze van een Kredietbeoordelaar. De inhoud is hetzelfde.

Wat is het verschil tussen een Kredietacceptant en Financieringsspecialist?

De Financieringsspecialist adviseert zakelijke klanten over te nemen financiële beslissingen. Hij probeert de klant te overtuigen om te investeren, om te zorgen voor een gezonde financiële situatie op de lange termijn. Door bijvoorbeeld voor een financieringsvorm te kiezen de zakelijke klant eigenaar wordt van het gewenste pand of object. Een Kredietacceptant beperkt zich tot één specifiek kredietverzoek en beoordeelt dit verzoek. Ook heeft de Kredietacceptant nooit klantcontact, dit in tegenstelling tot de Financieringsspecialist. 

Wat heeft een Kredietacceptant op zijn CV staan?

Kredietacceptant zijn veelal HBO opgeleid. Commerciële Economie is de meest voorkomende opleidingsrichting. Het merendeel van de Kredietacceptanten heeft andere rollen in Business Banking bekleed. Met name (Intern) Accountmanager MKB en Bijzonder Beheer-gerelateerde functies komen veel voor op het CV van Kredietacceptanten.