Wat doet een Hypotheekacceptant?

Dagelijkse Bankzaken – 15 september 2020 door Fons Vaneker

Een Hypotheekacceptant beoordeelt hypotheekaanvragen. Aan de hand van een checklist die is gebaseerd op wet- en regelgeving en intern beleid bepaalt de acceptant of er een hypotheek verstrekt mag worden. Het vermijden van het risico dat een klant zijn/haar hypotheek niet meer kan betalen is hierbij de leidraad. In deze blog gaan we verder in op de werkzaamheden van de Hypotheekacceptant.

Wat doet een Hypotheekacceptant?

De taken van een Hypotheekacceptant zijn mede afhankelijk van zijn/haar ervaring. Als Junior Hypotheekacceptant ben je vooral de kerntaak aan het uitvoeren: het afhandelen van de eerder benoemde checklist na een hypotheekaanvraag. Je beoordeelt de hypotheekaanvraag, de bankgarantie en wanneer van toepassing, het overbruggingskrediet. In het merendeel van de gevallen gaat het om particuliere aanvragen. Maar er bestaan ook specifieke acceptanten die zich bezighouden met zakelijke aanvragen of aanvragen voor ondernemers in privé.

Hypotheekacceptant met meer ervaring krijgen aanvullende taken. Het coachen van minder ervaren collega’s bijvoorbeeld. Eén van de grote uitdagingen van de acceptant is de balans tussen het klantbelang en het vermijden van betalingsproblemen waardoor de bank geld mis loopt. Omdat een checklist altijd een zwart/wit-beeld geeft van de situatie moet de acceptant in sommige gevallen wat creatiever met de situatie omgaan als hij/zij vaststelt dat het risico serieus te verwaarlozen is. Om dit goed te doen heb je veel kennis van de regels nodig, en dat is precies het aspect waar Senior Hypotheekacceptanten hun minder ervaren collega’s goed bij kunnen helpen. Naast coachen denkt de Senior Hypotheekacceptant doorlopend na over hoe processen beter kunnen. Overige neventaken verschillen per opdrachtgever en functie.

Wat heeft de Hypotheekacceptant op zijn CV staan?

De grootste gemene deler op CV’s van Hypotheekacceptanten is het aantal WFT-diploma’s: Basis, Hypothecair Krediet en vaak ook Vermogen. Per opdrachtgever verschilt de opleidingseis. Soms MBO, soms HBO. De werkgeschiedenis van Hypotheekacceptanten vertoont over het algemeen wel een herkenbaar beeld. Natuurlijk, iedere carrière is anders, maar modaal gezien hebben acceptanten een achtergrond in aanverwante hypotheekfuncties of adviserende rollen op een ander financieel gebied.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging als Hypotheekacceptant?

Je vindt onze actuele vacatures voor Hypotheekacceptant hier.