Wat doet een Hypotheekacceptant?

Wat doet een ...? – 15 Sep 2020 door Fons Vaneker

Een Hypotheekacceptant beoordeelt hypotheekaanvragen. Aan de hand van een checklist die is gebaseerd op wet- en regelgeving en intern beleid bepaalt de acceptant of er een hypotheek verstrekt mag worden. Het vermijden van het risico dat een klant zijn/haar hypotheek niet meer kan betalen is hierbij de leidraad. In deze blog gaan we verder in op de werkzaamheden van de Hypotheekacceptant.

Wat doet een Hypotheekacceptant?

De taken van een Hypotheekacceptant zijn mede afhankelijk van zijn/haar ervaring. Als junior medewerker ben je vooral de kerntaak aan het uitvoeren: het afhandelen van de eerder benoemde checklist na een hypotheekaanvraag. Je beoordeelt de hypotheekaanvraag, de bankgarantie en wanneer van toepassing, het overbruggingskrediet. In het merendeel van de gevallen gaat het om particuliere aanvragen. Maar er bestaan ook specifieke acceptanten die zich bezighouden met zakelijke aanvragen of aanvragen voor ondernemers in privé.

Hypotheekacceptant met meer ervaring krijgen aanvullende taken. Het coachen van minder ervaren collega’s bijvoorbeeld. Eén van de grote uitdagingen van de acceptant is de balans tussen het klantbelang en het vermijden van betalingsproblemen waardoor de bank geld mis loopt. Omdat een checklist altijd een zwart/wit-beeld geeft van de situatie moet de acceptant in sommige gevallen wat creatiever met de situatie omgaan als hij/zij vaststelt dat het risico serieus te verwaarlozen is. Om dit goed te doen heb je veel kennis van de regels nodig, en dat is precies het aspect waar senior medewerkers hun minder ervaren collega’s goed bij kunnen helpen. Naast coachen denkt de Senior Hypotheekacceptant doorlopend na over hoe processen beter kunnen. Overige neventaken verschillen per opdrachtgever en functie.

Wat moet je goed kunnen als Hypotheekacceptant?

Hypotheekacceptanten hebben een bovengemiddeld goed ontwikkeld analytisch vermogen nodig. Accuraat werken is ook van groot belang en je moet je bewust zijn van risico’s. Uiteindelijk weeg je de gehele dag kansen en risico’s tegen elkaar af. Het belang van de klant en van de bank moet immers beiden bewaakt worden. Er wordt ook een beroep gedaan op je empathisch vermogen. Het besef dat een huis een eerste levensbehoefte is en een hypotheek daarmee niet zomaar een lening moet wel in je zitten. Zodat je uiteindelijk weet voor wie je het doet: de klant.

Wanneer vind je het werk als Hypotheekacceptant leuk?

Zoek je een mix tussen administratieve taken en contact met klanten of collega's? Dan vind je het werk als Hypotheekacceptant waarschijnlijk leuk. Een Hypotheekacceptant vervult een Mid-Officerol. Dit houdt in dat hij veel administratieve taken heeft en als tweede lijn fungeert voor de Hypotheekadviseur, die direct in contact staat met de klant. Veel Hypotheekacceptanten schakelen ook met externe Hypotheekadviseurs. Bij sommige opdrachtgevers sta je ook direct in contact met aanvragers. Als Hypotheekacceptant heb je de ruimte om jouw analytische taak uit te voeren, maar je hebt dus wel contact met anderen. Dit is het grote verschil met een backofficefunctie, waarin je alleen maar gegevens verwerkt.

Wat heeft de Hypotheekacceptant op zijn CV staan?

Het merendeel van de Hypotheekacceptanten heeft een HBO-opleiding afgerond, hoewel er ook mogelijkheden bestaan met MBO in combinatie met veel werkervaring. De werkgeschiedenis van Hypotheekacceptanten vertoont over het algemeen wel een herkenbaar beeld. Natuurlijk, iedere carrière is anders, maar modaal gezien hebben acceptanten een achtergrond in aanverwante hypotheekfuncties of adviserende rollen op een ander financieel gebied.

Welke WFT-diploma’s heb je nodig?

WFT Basis en WFT Hypothecair Krediet heb je altijd nodig. Vermogen wordt soms gevraagd. Wanneer je een rol als Zakelijk Hypotheekacceptant vervuld heb je meestal nog aanvullende certificaten nodig, zoals Balanslezen en Zakelijke Kredietverlening I en II.

Openstaande vacatures bij Carrierecafe die interessant zijn voor jou