Wat doet een Financieringsspecialist?

Dagelijkse Bankzaken – 8 december 2020 door Fons Vaneker

Ondernemers hebben kredieten nodig om te groeien. En dus kloppen ze bij een bank aan. Soms doen ze dit zelf, soms schakelen ze hiervoor een intermediair in. In beide gevallen is de Financieringsspecialist degene die beoordeelt of de ondernemer het krediet verstrekt krijgt. In deze blog gaan we verder in op de werkzaamheden van de Financieringsspecialist.

Wat doet een Financieringsspecialist?

Ondernemers vragen een krediet aan bij de bank. De Financieringsspecialist beoordeelt de aanvraag. Maar eigenlijk doet hij iets meer dan dat: hij achterhaalt de behoefte van de ondernemer en probeert die behoefte te vervullen. Zijn er alternatieve financieringsmogelijkheden die de kredietaanvraag overbodig maken? Een subsidie bijvoorbeeld? Dan draagt hij deze aan en is een kredietaanvraag niet nodig.

Lijkt een krediet de beste financieringsoptie? Dan schat de Financieringsspecialist in of de ondernemer kredietwaardig is en welke risico’s de bank loopt bij het verstrekken van een krediet. Hij duikt diep in de bezigheden van het bedrijf om te achterhalen of er een gezond Business model onder ligt.

Nauwe samenwerking met de Accountmanager

De Financieringsspecialist werkt veel samen met een Accountmanager. De Accountmanager is verantwoordelijk voor de relatie met de ondernemer. Hij kent zijn eigen klantportfolio heel goed en gaat regelmatig op bezoek om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. Financieringsspecialisten vergezellen Accountmanager bij hun klantbezoeken wanneer het noodzakelijk is. Maar over het algemeen brengen Financieringsspecialisten meer tijd door op kantoor.

Waar werken Financieringsspecialisten in het bankwezen?

Met name bij de Rabobank is de vraag naar Financieringsspecialisten over het algemeen groot. Dit heeft te maken met de historische status als “Boerenleenbank”. Wanneer je bij de Rabobank aan de slag gaat krijg je veel met het MKB te maken. Bedrijven in de fruit- of groenteteelt bijvoorbeeld.

Het is ook mogelijk om je op grootzakelijke bedrijven te richten. De kredietvoorstellen die je doet zijn voor grootzakelijk complexer. De opleidingsvraag voor grootzakelijk Financieringsspecialisten is over het algemeen WO. Daarnaast is een aantal jaren ervaring met het beoordelen van kredieten nodig om met grootzakelijke klanten te werken.

Openstaande vacatures bij Carrierecafe die interessant zijn voor een Financieringsspecialist