Wat doet een Financieel Adviseur?

Wat doet een ...? – 27 Oct 2020 door Fons Vaneker

Voor beslissingen waarbij veel geld gemoeid is hebben veel klanten behoefte aan goed advies. Dit advies kopen ze soms afhankelijk in, soms schakelen ze een adviseur van de bank in. En dan komt de Financieel Adviseur in actie. In deze blog gaan we verder in op de taken van de Financieel Adviseur.

Wat doet een Financieel Adviseur?

De Financieel Adviseur is de specialist op het gebied van geldzaken en pakt nieuwe klantwensen op die te inhoudelijk zijn voor eerste lijn-medewerkers. Het gaat over het algemeen over wensen op gebied van wonen, vermogen en sparen. Samen met de klant ga je dieper in op de behoefte en vervolgens breng je de financiële situatie van de klant in kaart. Vervolgens ga je de wens toetsen aan wet- en regelgeving en intern beleid. In sommige gevallen spreek je een klant maar één keer, maar vaak zijn meerdere gesprekken nodig om tot een goed gepast advies te komen.

De bancaire producten waarover je vragen beantwoordt zijn afhankelijk van je functiebeschrijving. Over het algemeen gesteld is de Financieel Adviseur een specialist, geen generalist. Je kunt je dus specialiseren in Vermogen, Beleggen of Hypotheken.

Wat is het verschil tussen Financieel Adviseur A en B?

In vacatures wordt er een onderscheid gemaakt tussen functieprofielen A en B. Maar wat is precies het verschil? De toevoeging geeft aan hoeveel ervaring je nodig hebt. Over het algemeen heb je minimaal drie jaar ervaring nodig om Financieel Adviseur B te worden. De takenverschillen niet, maar de complexiteit van de vragen is hoger als je de B-status bereikt. Ook beantwoordt de Financieel Adviseur B vragen van MKB-klanten. De minder ervaren adviseur beantwoordt alleen vragen van particulieren. De mogelijkheid om je te specialiseren in Ondernemers in Privé is vaak ook weggelegd voor de ervaren Financieel Adviseurs.

Wat is het verschil tussen een Financieel Adviseur en een Hypotheekadviseur?

Een Hypotheekadviseur is ook een Financieel Adviseur met hypotheken als specialisatie. De term Hypotheekadviseur is heel herkenbaar voor klanten en wordt daarom vaker gebruikt.

Wat heeft een Financieel Adviseur op zijn CV staan?

Het CV van de Financieel Adviseur is over het algemeen vrij herkenbaar: er staan met name Personal Banking functies op zoals Hypotheekadviseur, Adviseur Dagelijkse Bankzaken of Vermogensadviseur.

Welke WFT-diploma’s heb je nodig om Financieel Adviseur te worden?

De Financieel Adviseur heeft over het algemeen veel WFT-diploma’s: Basis, Hypothecair Krediet, Vermogen, Inkomen, Consumptief Krediet. Het hangt van je specialisatie en de openstaande vacature af hoeveel WFT-diploma’s je nodig hebt en welke dit zijn.

Hoe word je erkend Financieel Adviseur?

Om erkend Financieel Adviseur te worden heb je een SEH keurmerk nodig. Er zijn verschillende opleiders die een Opleiding Financieel Adviseur aanbieden. Om te starten met deze opleiding moet je overigens in het bezit zijn van WFT Basis en Hypothecair Krediet. Heb je deze opleiding afgerond? Dan ontvang je een SEH keurmerk.

In de praktijk wordt een SEH-keurmerk door financiële dienstverleners vaak niet als harde eis benoemd bij vacatures. Het merendeel van de Financieel Adviseurs is echter wel in het bezit van dit keurmerk.

Waarom kies je voor detachering?

Werkculturen kunnen binnen de financiële dienstverlening flink van elkaar verschillen. Flexwerken kan een goede manier zijn om de werkcultuur te vinden die echt bij jou past. Ook groeien gedetacheerden in de praktijk sneller door dan vaste medewerkers. Je leert sneller als je met enige regelmaat van project en/of opdrachtgever wisselt. Carrierecafe kijkt actief met je mee. Wat wordt je volgende stap en maak je de stap? Wanneer je via ons aan de slag gaat, gaan we actief aan de slag met jouw loopbaanplanning.