Wat doet een Data Analist?

14 juli 2020 door Fons Vaneker -

De Data Analist heeft een hele concrete rol. De functietitel laat weinig aan de fantasie over. Data is het nieuwe goud en de Analist staat de hele dag met zijn zeef bij de rivier. In deze blog beschrijven we de taken van de Data Analist.

Wat doet een Data Analist?

De Data Analist heeft een aantal hoofdtaken:

  • Data analyseren;
  • Hypothesen uit de data analyse voorleggen aan stakeholders;
  • Dashboards inrichten met managementinformatie voor de organisatie;
  • Koppelen van verschillende databasesystemen.

Je zorgt er als Data Analist dus eigenlijk voor drie hoofdzaken: dat databronnen zo integraal mogelijk functioneren, dat data geanalyseerd wordt en dat beschikbare data voor interne stakeholders beschikbaar zijn. Je gaat met managers in gesprek aan de hand van managementdashboards die je zelf beheert en legt je hypothesen op basis van beschikbare data aan hen voor. Je gaat met ze in gesprek over de interpretatie van data met als uitgangspunt een verhoogde klantbeleving.

Wat heeft een Data Analist op zijn CV staan?

De Data Analist heeft veel kennis nodig van IT-architectuur. Het verschilt per functie maar over het algemeen wordt er gevraagd om kennis van programmeertalen zoals Python. Daarnaast is diepgaande kennis van managementinformatie nodig: zowel van de techniek achter de Dashboard tools zelf als de wijze waarmee je met de data die daaruit gegenereerd wordt om gaat.

Data Analisten hebben voor het merendeel een WO-opleiding. Maar voor HBO-geschoolden zijn er wel degelijk mogelijkheden. De opleidingsrichting van Data Analisten verschilt sterk: een afgeronde ICT-opleiding of Econometrie is mogelijk, maar inmiddels zijn er veel specifiekere opleidingen ontstaan die perfect aansluiten. Artificial Intelligence of Data Science bijvoorbeeld.

Wat is de rol van de Data Analist in het bankwezen?

Het aantal transacties groeit wereldwijd al jaren. Het plafond is nog niet bereikt. Er gebeurt dusdanig veel dat de hoeveelheid data groeit en blijft groeien. Steeds meer processen zijn afhankelijk van de beheersing en interpretatie van die data. Een afdeling Know Your Customer is daar een goed voorbeeld van: signalen worden automatisch gegenereerd en uiteindelijk geanalyseerd door een mens van vlees en bloed. Maar dat is op dossierniveau. Een Data Analist houdt zich bezig met de grotere geheel: welke patronen zijn er zichtbaar en wat voor invloed heeft dat op het algehele proces van de bank in de strijd tegen financiële criminaliteit?