Wat doet een Business Developer?

Wat doet een ...? – 28 Jul 2020 door Fons Vaneker

De Business Developer is geboren met een neus voor zaken. Hij ziet kansen om de afzetmarkt te vergroten. Of dit nu is door bestaande klanten meer diensten af te laten nemen of nieuwe klanten aan te trekken: de Developer laat de Business groeien!

Wat doet een Business Developer bij een bank?

De Business Developer heeft in het bankwezen een taak die afwijkt van dezelfde rol in andere sectoren. Het voornaamste verschil zit hem in de tijd die wordt besteed aan procesoptimalisatie. Om de Banking Business te laten groeien is het optimaliseren van de klantbeleving en daarmee de afname van diensten van groot belang. Je bent met name met cross-selling bezig: een tevreden klant neemt meer diensten af. De Business Developer haalt daarnaast kansen uit gewijzigde wet- en regelgeving. Het is rol die je dwingt om te denken in oplossingen, niet in problemen.

Wat heeft een Business Developer op zijn CV staan?

Er zijn meerdere wegen naar een functie als Business Developer. We benoemen een aantal veelvoorkomende scenario’s die terug te lezen zijn op CV’s van Business Developers.

Scenario één: je komt uit de operatie

Je bent bedreven in je vak. Of dit nu hypotheken of zakelijke kredieten zijn: je weet alles. Vanuit een rol in de operatie zie je constant kansen voor klantverbetering en op een dag neem je daarom de stap om je niet langer te focussen op de ‘Business as asual’.

Scenario twee: je omarmt de Customer Journey vanaf het begin

Er zijn veel Business Developer die een marketing achtergrond hebben én een aanleg voor zaken. Omdat klantbeleving een grote rol speelt in Business Development bij banken is het een logische stap om in deze functie je carrière verder vorm te geven.

Scenario drie: je hebt een Business IT CV

Je komt uit een andere Business IT functie zoals Business Analist of Product Owner en je zoekt in je werk meer tijd om groei te veroorzaken. Wat minder aandacht voor procesoptimalisatie of een pure focus op digitaal en meer aandacht om ‘te scoren’.

Waarmee vult een Business Developer zijn werkdagen?

Het domein waarbinnen de Business Developer bij een bank handelt zijn bepalend voor zijn dagelijkse taken, maar de rode draad is altijd het klantbelang. Een Business Developer op een afdeling CDD is doorlopend bezig met de balans tussen de klant en de controlefunctie die een bank heeft. Klanten controleren zonder ze het gevoel te geven dat ze crimineel zijn. Een Business Developer die op een afdeling Hypotheken zorgt ervoor het productassortiment altijd aansluiting vindt bij het klantbelang.

Wat is het verschil tussen een Business Developer en een Business Consultant?

Een Business Developer kijkt vooral naar buiten (naar de markt en naar de klant), terwijl een Business Consultant naar binnen kijkt (hoe kunnen processen beter?). Business Consultants worden vaak ingezet om nieuwe processen goed te implementeren op een afdeling. In veel gevallen gaat het IT-gerelateerde processen, maar dat hoeft niet. Een BC kan ook betrokken worden bij het uitrollen van, bijvoorbeeld, een HR-proces.