Wat doet een AML Analist?

Risk & Compliance – 25 augustus 2020 door Fons Vaneker

De Anti Money Laundering (AML) Analist is een superspecialist binnen het Customer Due Dilligence (CDD) werkveld. Hij of zij weet alles van transacties en zoomt heel diep in op transactiepatronen om witwaspraktijk bloot te leggen. In deze blog gaan we verder in op de werkzaamheden van een AML Analist.

Wat doet een AML Analist?

De AML Analist is zowel een analist als adviseur. De kerntaak is het analyseren van mogelijk verdachte transacties. Een geautomatiseerd systeem scant doorlopend transacties binnen de bank. Aan de hand van door Data professionals ingestelde bandbreedten vindt dit systeem een transactie ongebruikelijk of gebruikelijk. De ongebruikelijke transacties worden omgezet in een zogeheten alert. De Analist doet vervolgens onderzoek om de vraag te beantwoorden: is dit daadwerkelijk een ongebruikelijke transactie die kan duiden op financiële criminaliteit?

Daarnaast is de AML Analist een interne adviseur voor collega’s van de afdeling Customer Due Diligence van een bank. Vanwege het specifieke specialisme op gebied van witwassen wordt er regelmatig intern om advies gevraagd. Het omgekeerde is ook het geval: als een AML Analist andere vormen van financiële criminaliteit tegenkomt wordt het dossier overgedragen.

Komt de AML Analist ongebruikelijke transacties tegen die echt niet te verklaren zijn? Dan neemt hij of zij direct contact op met de klant zelf. Is er na dat gesprek nog steeds geen goede verklaring te geven? Dan wordt er een melding gedaan bij de Financial Intelligence Unit (FIU).

Lees meer over de werkdag van een AML Analist in de blog Hoe ziet de dag van een KYC of AML analist eruit?

Wat heeft de AML Analist op zijn CV staan?

De grote overeenkomst op het CV van een AML Analist is de gekozen studierichting: een juridische. Criminologie komt het meest voor, maar ook andere WO-studies op het gebied van rechten zijn regelmatig te zien op het CV van een AML Analist. HBO afgestudeerde Analisten hebben vaak een Rechten of Veiligheid-gerelateerde studie afgerond.

AML Analisten hebben vaak een rol in de Compliance bekleed en hebben ervoor gekozen om zich te specialiseren. Hoewel geen carrière hetzelfde is natuurlijk.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging als AML Analist?

Je vindt onze actuele vacatures voor AML Analist hier.