Wat doet een AML Analist?

Wat doet een ...? – 25 Aug 2020 door Fons Vaneker

De Anti Money Laundering (AML) Analist is een superspecialist binnen het Customer Due Dilligence (CDD) werkveld. Hij of zij weet alles van transacties en zoomt heel diep in op transactiepatronen om witwaspraktijken, fraude of terrorismefinanciering bloot te leggen. In deze blog gaan we verder in op de werkzaamheden van een AML Analist.

Wat doet een AML Analist?

De AML Analist is zowel een analist als adviseur. De kerntaak is het analyseren van mogelijk verdachte transacties. Een geautomatiseerd systeem scant doorlopend transacties binnen de bank. Aan de hand van door dataprofessionals ingestelde bandbreedten vindt dit systeem een transactie ongebruikelijk of gebruikelijk. De ongebruikelijke transacties worden omgezet in een zogeheten alert. De Analist doet vervolgens onderzoek om de vraag te beantwoorden: is dit daadwerkelijk een ongebruikelijke transactie die kan duiden op financiële criminaliteit?

Daarnaast is hij een interne adviseur voor collega’s van de afdeling Customer Due Diligence van een bank. Vanwege het specifieke specialisme op gebied van transacties wordt er regelmatig intern om advies gevraagd. Het is overigens niet altijd zo dat het een onderzoek naar witwassen betreft. In het merendeel van de gevallen wel, maar er kunnen ook andere vormen van financiële criminaliteit naar voren komen uit een transactie-onderzoek. De betekenis van Anti Money Laundering Analist is in die zin dus niet 100% letterlijk. 

Komt hij ongebruikelijke transacties tegen die echt niet te verklaren zijn? Dan neemt hij of zij direct contact op met de klant zelf. Is er na dat gesprek nog steeds geen goede verklaring te geven? Dan wordt er een melding gedaan bij de Financial Intelligence Unit (FIU).

Lees meer over de werkdag van een AML Analist in de blog Hoe ziet de dag van een KYC of AML Analist eruit?

Wat heeft de AML Analist op zijn CV staan?

De grote overeenkomst op het CV van een AML Analist is de gekozen studierichting: een juridische. Criminologie komt het meest voor, maar ook andere WO-studies op het gebied van rechten zijn regelmatig te zien op het CV van een AML Analist. HBO afgestudeerde Analisten hebben vaak een Rechten of Veiligheid-gerelateerde studie afgerond.

AML Analisten hebben vaak een rol in de Compliance bekleed en hebben ervoor gekozen om zich te specialiseren. Hoewel geen carrière hetzelfde is natuurlijk.

Waarom kies je als voor detachering?

Onder toedoen voor de automatisering veranderen functieprofielen binnen de Customer Due Dilligence in een hoog tempo. Soms is dit tempo zo hoog dat carrièreplanning een bezigheid apart wordt. De AML Analist is een specialist. Maar die keuze voor die rol is geen keuze voor het leven. Mogelijk kijk je liever rond en maak je uiteindelijk de stap naar KYC of CDD Analist of ambieer je een functie die meer met Risk & Compliance-beleid te maken heeft. Carrierecafe denkt actief met je mee over jouw loopbaanontwikkeling. Wat wordt je volgende stap en maak je de stap? Sta je open voor een divers CV? Dan past flexwerk uitstekend bij jou. Als je voor detachering kiest, kun je meekijken in meerdere keukens. In de praktijk groeien flexwerkers daardoor ook sneller door. Ze leren meer in korte tijd en maken vervolgens sneller de stap naar een nieuwe rol.

Openstaande vacatures bij Carrierecafe die interessant zijn voor jou