Wat doet een Agile Coach?

Wat doet een ...? – 15 Dec 2020 door Fons Vaneker

De baas vertelt je wat je moet doen en wanneer. Soms best lastig, maar ook wel makkelijk. Weinig verantwoordelijkheid betekent nooit wakker liggen ’s nachts. En dan besluit het management dat er Agile gewerkt moet worden en dat je samen met je team moet gaan bedenken wat er moet gebeuren en wanneer….oei…..dat…is…wennen. En daarom bestaan er Agile Coaches. In deze blog gaan we verder in op de werkzaamheden van de Agile Coach.

Wat doet een Agile Coach?

De Agile Coach is een verandermanager. De Agile filosofie werkt alleen optimaal als deze is verweven in de DNA van alle medewerkers. En dat duurt jaren. De Agile Coach gaat op zoek naar belemmerende factoren bij het implementeren (of optimaliseren) van de Agile manier van werken. Dit doet hij door alle lagen van de organisatie. Voor een manager is afstappen van een controlerende rol naar een faciliterende rol immers ook een behoorlijke verandering in houding. In sommige organisaties is Agile bovendien ‘deels’ geïmplementeerd, waardoor Agile teams samenwerking moeten zoeken met ‘niet Agile teams’. De Agile Coach pleit altijd vol overtuiging voor een volledige implementatie: in de praktijk is dit nog zelden zo. En dus neemt hij doorlopend een rol als ambassadeur aan binnen de organisatie.

Welke financiële dienstverleners zijn op zoek naar Agile Coaches?

Het merendeel van de financiële dienstverleners werkt gedeeltelijk of volledig Agile. De ING Bank staan met name bekend om hun verankering van deze filosofie in de werkcultuur. Als logisch gevolg is de vraag naar Agile Coaches bij ING het grootste.

Wat is het verschil tussen een Agile Coach en een Scrum Master?

De rol van de Scrum Master richt zich op het Agile maken van één scrumteam, of meerdere scrumteams. Hij is gericht op het optimaliseren van het scrumproces en het coachen van de Product Owner en andere leden van het scrumteam. De Agile Coach maakt Agile werken in de gehele organisatie mogelijk. Hij is doorlopend in gesprek met interne stakeholders over de factoren die Agile werken in de praktijk belemmeren.

Welke opleiding moet ik volgen om Agile Coach te worden?

Agile Coaches zijn vaak HBO opgeleid en leergierig. De gemiddelde Agile Coach heeft de opleiding Professional Scrum Master, een opleiding Yellow en/of Greenbelt en een coaching gerelateerde opleiding gevolgd. Het merendeel van de Agile Coaches heeft een teamleider of teammanager functies vervuld in het verleden.