Vijf tips om je werk los te laten op vakantie

Werkgeluk – 23 Jul 2020 door Fons Vaneker

Het mag langzamerhand weer: nadenken over een leuke vakantiebestemming. En als het maar een weekje Zeeland: vakantie is nodig om heel even afstand te nemen van je werk. Dat is de theorie. In de praktijk vindt de helft van de Nederlandse professionals het maar wat lastig om het werk thuis achter te laten. Vijf tips om wel écht op vakantie te zijn.

Besteed voldoende tijd aan je overdracht

Er zijn drie simpele oorzaken waarom je gebeld wordt op je vakantie met een werkvraag:

  • Je collega heeft je overdracht niet gelezen;
  • Je overdrachtsdocument is niet volledig;
  • Er is geen structureel overnameproces op je afdeling.

Houd de oplossing bij jezelf. Oorzaken één en drie heb je niet zelf in de hand. Begin niet op vrijdagmiddag om 15:00 uur na te denken over wat je moet overdragen maar schrijf gedurende je laatste week punten op. Besteed tijd aan je overdacht. Desnoods je eigen tijd. Zorg ervoor dat dit document twee werkdagen voor je vakantie af is. Zitten er hele specifieke taken tussen? Bespreek ze de persoon die deze taak overneemt.

En word je dan alsnog gebeld? Ruzie maken met je collega is niet nodig. Subtiel duidelijk maken dat je echt veel aandacht hebt besteed aan je overdracht: dat wel!

Gun jezelf vakantie: laat je werktelefoon met rust

Je collega’s gunnen jou een welverdiende vakantie. Dus gun jezelf dit ook. Heb vertrouwen in de kwaliteit van je overdracht en de wijze waarop je collega’s hiermee omgaan. De bank stort heus niet in elkaar zonder jou. Laat de smartphone en de laptop thuis. Je zult zien dat je collega’s zich echt wel redden.

Plan zoveel mogelijk vooruit

Werk vooruit wanneer dit kan. Zeker voor complexe en specifieke dossiers. Desnoods blijf je één of twee dagen wat langer zitten zodat je voornamelijk taken achterlaat die door je collega’s uit te voeren zijn zonder je hulp. Beter één week van 45 uur en een échte vakantie dan gestoord worden tijdens het klaarleggen van je badhanddoek. Tijdens je vakantie moet het gebrek aan vrije stoelen bij het zwembad je grootste probleem zijn.

Plan één lange vakantie

Even vrij zijn is altijd lekker. Maar een week is kort. Wanneer ga je een weekje weggaat en je in die week ook nog het huis op moet ruimen en direct na terugkomst weer aan de slag moet heb je alsnog veel stress. Een week thuis is goed om achterstallige klusjes in te halen. Maar of je daar echt van bijkomt…?

Vertrek niet op dag één

Spring niet direct de eerste dag (of nacht) van je vakantie in de auto. Gebruik de eerste vakantiedag om thuis ook alles op orde te brengen. Handel klusjes af die een tijdje zijn blijven liggen, werk de tuin bij en handel verder alles af wat mogelijk in je hoofd blijft hangen. Zodat je écht op vakantie echt nergens aan hoeft te denken!