Vergroot je zelfvertrouwen tijdens het sollicitatiegesprek!

04 Jul 2017 door Bodine Buijserd - Marketing

Het moment daar…

Hét doorslaggevende telefoontje dat je op gesprek mag komen. Yes! Maar… dat moment van vreugde is vaak van korte duur. Als snel slaat de feestvreugde om in paniek: Wat gaan ze vragen? Wat kan ik verwachten? Hoe kom ik zelfverzekerd over? Hoe kan ik mijn zenuwen onder controle houden? Wees gerust!
Zenuwen voor een sollicitatiegesprek zijn normaal! Wat je vooral niet moet doen is vroegtijdig in paniek raken. Men zegt weleens dat een goede voorbereiding het halve werk is.

Wij geven je 6 tips over hoe jij je zelfvertrouwen kunt vergroten!

1  BEREID VRAGEN VOOR DIE JE KUNT VERWACHTEN
Een aantal vragen komt in elk sollicitatiegesprek weer terug, ongeacht de functie waarop je solliciteert. De antwoorden op deze vragen zijn voor de werkgever nu eenmaal belangrijk.
Hoewel de context waarin de vragen worden gesteld kan variëren, is de kern vaak hetzelfde. Het grote voordeel hiervan is dat je er voor de tijd over na kunt denken. Door antwoorden op dergelijke vragen voor te bereiden voorkom je (voor een groot deel) dat je met een mond vol tanden komt te staan. Voor velen wordt zo de grootste druk weggenomen, waardoor je zelfverzekerder het gesprek in gaat. Wil je optimaal voorbereid het gesprek in gaan? Oefen de vragen dan met een oud-collega, familielid of vriend. Het is niet de bedoeling dat je de antwoorden exact uit je hoofd leert. Allereerst vergroot je dan het risico dat je antwoorden op gaat dreunen. Daarnaast vergroot je de kans dat je in paniek schiet als de vraag nét iets anders wordt gesteld.

2  ZOEK NAAR RELEVANTE INFORMATIE
Ga op zoek naar informatie over het bedrijf, de functie, de cultuur, de gesprekspartners of je toekomstige collega’s. Alle nuttige informatie die je kunt vinden, helpt bij het wegnemen van onzekerheden en dus het vergroten van je zelfvertrouwen. Tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden om dit soort informatie te vinden. Met de geavanceerde zoekfunctie van LinkedIn kun je bijvoorbeeld zoeken naar werknemers van het betreffende bedrijf. Kijk bijvoorbeeld wie je toekomstig leidinggevende gaat zijn of wie de HR-manager is, zodat je op voorhand informatie over ze op kunt zoeken. Deze informatie kun je in het gesprek gebruiken om raakvlak te creëren (de spreekwoordelijke klik).

3  WEES EERLIJK NAAR JEZELF
Het is van belang dat je je sterke en zwakke eigenschappen voor jezelf goed in beeld hebt, voordat je het gesprek in gaat. Het dichter je bij jezelf staat, hoe meer zelfvertrouwen je hebt en hoe beter je jezelf kunt verkopen. Jezelf verkopen betekent namelijk niet dat je opschept over jezelf. Het betekent dat je jezelf van de beste kant laat zien en daarmee een onvergetelijke indruk achterlaat.

Hoe doe je dat dan? Door onderscheidend te antwoorden op sollicitatievragen. Denk goed na over de vraag: Wat onderscheid jou van de rest? Je kunt vertellen dat jij jezelf onderscheidend vindt omdat je een doorzetter bent. Maar dat alleen is niet voldoende. Het gaat erom dat je laat zien dat je een doorzetter bent. Onderbouw uitspraken met concrete (persoonlijke) voorbeelden. Het is belangrijk om dit op voorhand te doen, omdat het lastig is om dergelijke voorbeelden on-the-spot te bedenken. Maak een top 3 van onderscheidende factoren en gebruik de STAR-methode om er een geloofwaardig verhaal van te maken. Hiermee vergroot je je zelfvertrouwen én het vertrouwen dat de werkgever in jou heeft.

4  MAAK VERBINDING MET JE GESPREKSPARTNER
Ook al ben je op papier de beste kandidaat, je hebt altijd nog te maken met de menselijke factor. Hoe beter het klikt tussen jou en je gesprekspartner, hoe beter het gesprek zal verlopen. Dit vergroot niet alleen je zelfvertrouwen, maar ook je kansen op een baan. Je moet namelijk met je toekomstige collega’s op kunnen schieten en met bepaalde klanten om kunnen gaan. Dit vergt een bepaalde persoonlijkheid die overeenkomt met de bedrijfscultuur. Hoe groter de klik is met jouw gesprekspartner(s), hoe groter de kans is dat je de baan daadwerkelijk binnensleept.

Een aantal manieren om verbinding te maken met je gesprekspartner:
Laat je persoonlijkheid zien! Je kunt je persoonlijkheid laten zien door de vragen te beantwoorden vanuit jouw persoonlijke visie. Je laat je echte ik zien door te antwoorden vanuit jouw gedachtegang en geen gebruik te maken van een ingestudeerd antwoord. Gebruik daarbij meer dan woorden. Wanneer je enthousiast bent over iets, mag je dit gerust laten zien. Gebruik lichaamstaal om je uitspraken te onderbouwen en neem een actieve houding aan (niet achterover leunen).

Creëer raakvlak! Probeer op voorhand gedeelde interesses te vinden. Bekijk de Social Media pagina’s van de personen waarmee je een gesprek hebt. Op deze manier krijg je een eerste indruk van de hobby’s en interesses van de betreffende personen. Zodra de mogelijkheid zich voordoet, kun je hierop inhaken tijdens het gesprek.

5  HAAL ADEM EN PAUZEER AF EN TOE
In sommige gevallen krijg je te maken met een vraag waar je niet direct het antwoord op weet. In dat geval ligt het antwoord misschien niet direct op het puntje van je tong. Dit zorgt voor wat nervositeit en het beïnvloed je zelfvertrouwen. Om je zelfvertrouwen op dat moment te boosten, kun je het beste even pauzeren. Adem diep in via de neus en adem uit via de mond. De extra tijd zorgt ervoor dat je kunt nadenken over een sterk antwoord. Hierdoor ervaar je zelf meer rust en creëer je tevens meer diepgang, omdat je betere antwoorden geeft. Over het algemeen wordt dit gewaardeerd door de gesprekspartner, omdat je laat zien dat je nadenkt over je antwoord en niet klakkeloos een antwoord geeft.

6  DRAAG GESCHIKTE KLEDING
Je kunt er niet om heen: je voorkomen speelt een rol tijdens het sollicitatiegesprek, ongeacht de functie waarop je solliciteert. Kleding bepaalt grotendeels de eerste indruk die je maakt. Wanneer je zorgt voor een goed voorkomen, voel je je vaak ook beter. Een eerste indruk maak je maar één keer!
Een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden:
Zorg dat je kleding draagt die geschikt is voor de functie waarop je solliciteert
Zorg dat je kleding vlek- en kreukvrij is
Zorg dat de kleding die je draagt past bij wie en wat je wilt uitstralen
Zorg dat je kleding afgestemd is op de bedrijfscultuur

Deze 6 tips gaan je zeker helpen tijdens sollicitatiegesprekken! Succes met oefenen!

WORKSHOP ”PRESENTEREN & PITCHEN” BIJ CARRIERECAFE
Een aantal medewerkers van Carrierecafe hebben deelgenomen, aan de workshop Presenteren & Pitchen bij ons op kantoor in Nieuwegein! Tijdens de workshop leerden ze, hoe ze zichzelf beter kunnen presenteren, bijvoorbeeld in een sollicitatiegesprek of gewoon op de werkvloer! Wij kijken terug op een zeer geslaagde avond!
Goed presenteren is ”the key” voor succes! Maar het belangrijkste is, blijf jezelf!