Vakantie in het buitenland: het mag weer!

Werkgeluk – 01 Jul 2021 door Fons Vaneker

Onze wereld is de afgelopen anderhalf jaar klein geworden. Een weekendje weg naar Zuid-Limburg is al een hele onderneming. Inmiddels mag bijna alles weer. Tijd om de wereld weer groter te maken en een vakantie in het buitenland te boeken? Carrierecafe geeft je in deze blog vier Europese vakantietips buiten de geijkte bestemmingen.

Code groen: alternatieve bestemmingen!

Een aantal landen in Europa hebben een groen reisadvies. Hier zitten een aantal hele mooie alternatieve vakantiebestemmingen tussen! Je hebt hiervoor geen App nodig en geen vaccinatiebewijs. Gewoon boeken en gaan!

Roemenië: voor de natuur

Roemenië is beeldschoon, ongerept en heel goedkoop. Het massatoerisme heeft dit Oost-Europese land tot zo ver links laten liggen. Een absolute aanrader wanneer je van natuur houdt. Met name Transsylvanië – ja inderdaad, de regio van Dracula – is adembenemend mooi. Ook kastelenliefhebbers kunnen hier hun lol op: je komt indrukwekkende bouwwerken tegen je dit gebied doorkruist.

De Roemenen zijn heel gastvrij en het eten is goed. Het land kent wel een echte vleescultuur, zoals in veel Midden- en Oost-Europese landen het geval is. Maar voor vegetariërs staat er ook genoeg op het menu. De Roemeense keuken kent namelijk ook veel kaasgerechten.

Polen: voor de steden

Een Poolse bekende van mij zei ooit: “iedereen denkt bij Polen aan grote ongeïnspireerde oostblokflats. Terwijl Polen hartstikke mooie steden heeft.” Helemaal waar. Voor de jaren vijftig bestaat het begrip ‘oostblok’ niet. De culturele rijkdom van voor het communisme is in veel steden in Oost-Europa nog te bewonderen, met name in het centrum van grote steden. In Polen geldt dit met name voor Krakau. De onderstaande afbeelding van het historische centrum is het bewijs.

Ook Gdansk (of Danzig) is zeker de moeite waard. Historisch gezien heeft deze stad altijd een grote rol gespeeld in de Europese handel en die welvaart is overal zichtbaar. Voor Nederlandse bezoekers is een bezoek aan Gdansk een feest van herkenning: bij de haven staan traditioneel Nederlandse trapgevelwoningen. De stad is altijd een smeltkroes van culturen geweest en dit zie je terug als je daar de straten loopt.

Code geel: alternatieve bestemmingen!

Kroatie: het binnenland

De Istrische kust is jaren geleden al ontdekt door het grote publiek. Maar in Kroatië is het zeker mogelijk om het massatoerisme te vermijden, simpelweg door een plek te zoeken in het binnenland. Motovun ligt in het binnenland van Istrië en is een waanzinnig mooi stadje. Wanneer je dit stadje als uitvalsbasis neemt, is de kust niet heel ver weg. Durf je het aan om écht wat anders te doen? Dan is de regio Slavonië (Oost-Kroatië) een hele bijzondere out-of-the-box-bestemming. Grote steden zijn er niet, wel veel wijnvelden, lekker lokaal eten en prachtige natuur.

Luxemburg: het kan ook dichtbij

Mocht je dit jaar geen trek hebben in een lange vlucht of rit, dan kun je het ook dichter bij huis zoeken. Noord-Luxemburg bijvoorbeeld. Dat is betrekkelijk dunbevolkt, heeft mooie natuur, heel veel kastelen en is van alle gemakken voorzien. Voor liefhebbers van cultuur is het een grote aanrader om een concert in het amfitheater van Wiltz te boeken. Een unieke ervaring op een prachtige locatie op het binnenterrein van een kasteel. Het historische centrum van Vianen en de Abdij van Echternach zijn ook zeker een bezoek waard!

Carrierecafe wenst je alvast een fijne vakantie!