Thuiswerken tijdens de Corona Crisis: zeven tips

Werkgeluk – 24 Mar 2020 door Fons Vaneker

Door de Corona Crisis is vrijwel elke bankmedewerker inmiddels thuis aan het werk. Samen met je partner aan de eettafel: het maakt het scheiden van werk en privé tot een nog grotere uitdaging. Een  uitdaging die waarschijnlijk tot 1 juni duurt. Hoe blijf je productief tijdens deze roerige periode zonder ruzie te krijgen met je partner? Zeven tips!

Eén: handhaaf je ochtendritueel

Het is heel verleidelijk om je wekker op een later tijdstip te zetten. Om vaker te snoozen. Niet doen! Behoud je normale ritme. Je mag jezelf best een beetje voor de gek houden: door je ochtendritueel in ere te houden heb je minder het gevoel dat de situatie anders is dan normaal.

Twee: draag je kantoorkleding

Strijk je overhemd de avond voor je aan het werk gaat. Zoals je anders ook doet. Trek deze ’s ochtends gewoon aan, met nette broek en schoenen. Dit zet je in de zakelijke modus. Loop je ’s avonds thuis in joggingpak rond? Blijf dit dan vooral ’s avonds doen. Neem je werktijd serieus en houd jezelf wederom een beetje voor de gek.

Drie: laat de afwasmachine en de droger met rust

De neiging om eventjes tussendoor een wasje te draaien, de droger te legen of afwasmachine uit te laden is groot. Niet doen! Laat activiteiten die buiten kantooruren horen nu ook buiten kantooruren. We vallen in herhaling maar ook deze tip is bedoeld om de verhouding tussen thuis werken en thuis zijn zoveel mogelijk gelijk te houden aan het pre-Corona tijdperk.

Vier: ga niet tegenover elkaar zitten aan de keukentafel

Probeer te vermijden dat jij je partner als collega gaat zien omdat hij of zij tegenover je zit aan de keukentafel. Bel jij je partner normaal gesproken om 10:30 uur om te vertellen dat je pc is vastgelopen? Nee? Doe dit dan nu zeker niet. De huidige situatie van sociale isolatie legt mogelijk al meer druk op je relatie, doe hier geen schep bovenop door elkaar lastig te vallen met je dagelijkse werksores.

Vijf: beweeg nóg meer

Op kantoor loop je af en toe naar een ander bureau om met een collega te overleggen. Nu zit je de hele dag stil. De enige wandeling die je maakt is richting het toilet of het koffiezetapparaat. Houd daarom je pauzes in stand en maak hierin bij voorkeur even een kleine wandeling! 

Zes: blijf communiceren met je collega’s

Er komen geen collega’s meer aan je bureau. Kortom: wanneer je digitale dagstart voorbij is zit in je in een tunnel. Dit is goed voor de productie. Maar niet altijd voor de samenwerking met je collega’s. Laat de relatieve afstand het teamgevoel niet in de weg zitten. Blijf collega’s inschakelen om tot het beste resultaat te komen. Dat je thuiswerkt doet niets af aan het waarheidsgehalte van onderstaand Afrikaans gezegde:

Als je snel wilt gaan, ga dan alleen.

Als je ver wilt komen, ga dan samen.

Zeven: stof je ethernetkabel af

Internetverbindingen staan flink onder druk door al die thuiswerkende Nederlanders waardoor alles trager loopt dan normaal. Zeker wanneer je partner of jij via een zware thuiswerkapp het digitale gewicht verder verhoogt. Inmiddels is zo WiFi zo algemeen geaccepteerd dat bijna iedere ethernetkabel in huis onder in een doos zit bedekt met stof. Tover hem als tijdelijke oplossing tevoorschijn. Internet met kabel is ALTIJD sneller dan zonder!

Bovenstaande tips zijn bruikbaar wanneer je geen kinderen hebt maar wel samenwoont. In Thuiswerken met kinderen tijdens de Corona Crisis: zeven tips geven we advies voor gezinnen!