Spring jij op de rijdende trein om efficiënter te werken?

Dagelijkse Bankzaken – 16 november 2018 door Michael

Agile, Scrum, Lean… Het zijn termen voor werkmethodieken die elke dag populairder worden in de bankenwereld. De banken in Nederland zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om werknemers zo efficiënt mogelijk hun werk te laten doen. Rob Otten, medewerker Bijzonder Beheer Hypotheken bij ING, vertelt over zijn persoonlijke ervaringen met deze nieuwe manier van werken.

Rob begon zijn loopbaan bij Robeco. Hij startte op de afdeling Administratie en bekleedde in 27 jaar tijd verschillende functies, om uiteindelijk door te groeien tot Teamleider op de afdeling Hypotheken. Toen Robeco de afdeling hypotheken afstootte, greep hij zijn kans om zijn carrière een totaal andere wending te geven; hij ging aan de slag als zelfstandig Vitaalcoach. Na enkele jaren besloot hij toch weer terug te keren naar zijn oude vak. Hij kwam bij Nationale Nederlanden terecht als Operation Specialist Bijzonder Beheer. Toen dat contract afliep, kon hij via Carrierecafe al direct aan het werk bij ING. Inmiddels werkt hij hier 2 jaar, als medewerker Bijzonder Beheer Hypotheken op de afdeling Achterstanden.

Het werk
“Agile werken staat bij ING in volle bloei. Ik werk in een zelfsturend tweede lijn team, bestaande uit 8 medewerkers. Iedere medewerker heeft de verantwoordelijkheid over zijn of haar eigen klantenportefeuille. Zodra mensen, om wat voor reden dan ook, niet meer in staat zijn de maandelijkse hypotheekaflossingen te betalen en een behoorlijke achterstand hebben opgebouwd, komen ze bij ons terecht. Samen zoeken wij naar een passende oplossing voor hun financiële situatie. Daarbij heb ik de mogelijkheid om specifieke middelen in te zetten, van uitstel van betaling tot job- en/of budget coaching. Wij vormen echt een aparte afdeling en communiceren zo efficiënt mogelijk via telefoon, mail of Skype met andere afdelingen.”

De werkwijze
“Wij hebben iedere week een teamoverleg over de stand van zaken; wat is er allemaal te doen, gaan wij de doelen behalen? Zo nee, dan steken wij de koppen bij elkaar, om te kijken hoe wij elkaar als team kunnen ondersteunen. De flexibele krachten hechten waarde aan dit wekelijkse moment, bij de vaste medewerkers is dit minder. Dit heeft te maken met de druk waaronder zij werken. Zij hebben concrete targets waar zij aan moeten voldoen en worden daar op afgerekend. Een ander item wat regelmatig terugkeert, zijn de feedback sessies, waarbij (positief) kritisch feedback wordt gegeven op elkaars functioneren. Deze manier van vrijheid in het werk is fijn, maar in mijn beleving zou er iets meer toezicht en controle - uitgevoerd door de teamleider - mogen zijn. Dat zou het functioneren ongetwijfeld ten goede komen.”

Scrum training
Via Carrierecafe kreeg Rob de kans om een ééndaagse Scrum training te volgen. Die greep hij met beide handen aan. “Vooral bij het werken in projecten heeft het een belangrijke meerwaarde. De kern van de methodiek is dat in kleine, behapbare stappen wordt toegewerkt naar een einddoel. Ik heb de mogelijkheid om nog een eindexamen te doen; als ik dat haal, mag ik mezelf ‘Scrum Master’ noemen.” Op zijn huidige werkplek kan hij nog weinig met deze kennis, maar in de toekomst wellicht des te meer. “Het maakt mezelf nog beter inzetbaar na mijn huidige opdracht. Voor de periode daarna houd ik alle opties open. Wellicht kan ik instromen in zelfsturende multidisciplinaire teams die zich bezighouden met het initiëren, ontwikkelen en implementeren van innovaties. De Scrum training kan daar zeker van pas komen.”

Erwin ter Horst (Carrierecafe) brengt de Scrum Training in de praktijk.

Erwin ter Horst (Carrierecafe) brengt de Scrum Training naar de praktijk.

Ervaringen met Carrierecafe
“Vanaf het allereerste begin heb ik een goede klik met Dorien Smit, mijn vaste contactpersoon. Zij belt meerdere keren per maand om te informeren hoe het gaat. En als ze toevallig bij ING is, loopt zij altijd even binnen. Carrierecafe is kleinschalig en sterk met een klein team, waardoor de lijntjes kort zijn. Iedereen kent mij, waardoor het eigenlijk niet uitmaakt wie jij te spreken krijgt, iedereen binnen Carrierecafe kan mij verder helpen. Zij geven ook regelmatig feestjes waarbij ik collega’s ontmoet, die via Carrierecafe bij andere bedrijven werkzaam zijn. Ik voel mij bovendien gezien en gehoord. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in, dat zij mij in mijn verdere loopbaan goed zullen begeleiden!”