Sollicitatiegesprek en humor. Goede combinatie?

Sollicitatieadvies – 21 Dec 2021 door Fons Vaneker

Het sollicitatiegesprek. Voor vele werkzoekenden is het een noodzakelijk kwaad. Met name wanneer de klik ontbreekt, kan het een nerveuze bedoening worden. Een goede grap kan het ijs breken. Uit één van onze LinkedIN-polls blijkt dat 28% van onze volgers altijd humor gebruikt tijdens een sollicitatiegesprek. Maar hoe zet je humor in op de juiste manier? Carrierecafe Detachering geeft je in deze blog vijf tips.

Tip 1: voel de sfeer aan!

Sollicitatiegesprekken zijn allemaal uniek. Soms is er een klik tussen de aanwezigen, soms wat minder en soms helemaal niet. De klik kan werkinhoudelijk zijn, maar ook persoonlijk. Schat in hoe de situatie is tijdens jouw sollicitatiegesprek. Is er nauwelijks of zelfs geen persoonlijke klik, maar merk je wel dat er interesse is in jouw werkinhoudelijke visie? Ga dan niet grappig doen. Merk je dat er juist wel een persoonlijke klik is en dat jouw humor daarom ‘waarschijnlijk wel begrepen wordt’, maak dan gerust een geintje.

Tip 2: ontspan!

Bereid je goed voor en zorg ervoor dat je op tijd bent, zodat je zo ontspannen mogelijk aan het gesprek begint. Wat heeft dat met humor te maken, vraag jij je af? Humor werkt alleen als je het ‘over kan brengen’ en als je non-verbale signalen aansluiten bij wat je zegt. Als je heel gespannen bent is het risico dat je grap niet over komt groter. Lukt het je echt niet om te ontspannen? Neem dan niet het initiatief op humorvlak. 

Tip 3: gebruik subtiele humor

Humor zonder scherpe randjes, dat is de enige vorm van humor die eventueel werkt tijdens een sollicitatiegesprek. Alles wat onder de noemer ironisch valt. Vermijd sarcastische en cynische humor. Hiermee wek je de indruk een betweter te zijn of situaties van de negatieve kant te benaderen.

Vermijd daarnaast generaliserende humor en grapjes over je eigen competenties. Jezelf een klein beetje relativeren mag, maar wek daarbij niet de indruk dat je onzeker bent over je eigen kennis en kunde.

Tekst gaat verder onder de foto.

Besef je heel goed dat er een groot verschil is tussen de humor die je op je huidige (of voormalige) werk gebruikt en humor die je kan gebruiken wanneer je nieuwe mensen ontmoet. Collega’s die je al kennen weten wanneer je een geintje maakt en wanneer je serieus bent. Tijdens een sollicitatiegesprek is dit niet het geval. Daarom: vermijd humor die verkeerd opgevat kan worden!

Overigens pleiten we er wel voor om creatief om te gaan met je CV. Lees onze tips hierover in de blog Onderscheid je met een creatief CV.

Tip 4: bereid geen grappen voor!

Wat je ook doet: bereid geen grappen voor! Hoe natuurlijker een sollicitatiegesprek verloopt, des beter het resultaat. Een voorgekauwde grap komt er met zekerheid onnatuurlijk uit.

Voel dus de situatie tijdens het gesprek goed aan en spring er op in!

Tip 5: vermijd humor in je sollicitatiebrief

Tot slot gaan we kort in op het gebruik van humor in je sollicitatiebrief.

Kun je écht heel goed inschatten hoe de ontvanger jouw humor gaat interpreteren? Negeer dan onze vijfde tip. Anders: probeer niet grappig te zijn op papier! Humor in je sollicitatiebrief en/of op je CV gebruiken is riskanter dan in een sollicitatiegesprek. 

Humor is zeer persoonlijk en bij een niet interactieve vorm van communicatie is de reactie van de ontvanger niet te polsen. Als de boodschap eenmaal is overgebracht, kun je er niets meer aan wijzigen.

Haal adem en maak een geintje. Dan komt het zeker goed met je sollicitatiegesprek! Hulp nodig? Neem gerust contact op!