Perspectiefverklaring maakt huis kopen mogelijk voor flexwerkers

Werkgeluk – 24 Apr 2020 door Fons Vaneker

Het is één van de grote levensgebeurtenissen: het kopen van een huis. Bijna iedereen wil het, vroeg of laat. Ook flexwerkers. Een hypotheek verkrijgen zonder vast contract is moeilijk, zo luidt het hardnekkige vooroordeel. Maar het is wel degelijk mogelijk om als flexwerker een hypotheek te krijgen! Met behulp van een perspectiefverklaring. Ook Carrierecafe biedt professionals de mogelijkheid om er één te verkrijgen.

Wat is een perspectiefverklaring?

Een perspectiefverklaring is een officieel gewaarmerkt document opgesteld door een externe deskundige waarin staat dat een flexwerker voldoende perspectief heeft op de arbeidsmarkt. Het doel van het document: hypotheekverstrekkers zekerheid geven over de continuïteit van het inkomen van een flexwerker. Hypotheekacceptatieprocessen zijn gericht op het vermijden van risico’s. En dit document dekt het inkomensrisico voor een groot deel af.

Een externe deskundige stelt de arbeidskansen namens een detacheringsbureau vast. Het betreft een deskundige die in het bezit is van een specifiek keurmerk. De vaststelling wordt gedaan op basis van opleiding, werkervaring, competenties en de situatie op de arbeidsmarkt zelf.

Waar kan ik een huis kopen met een perspectiefverklaring?

Om maar met de deur in huis te vallen: je kunt vrijwel overal een hypotheek krijgen met een perspectiefverklaring. Een greep uit de lijst van hypotheekverstrekkers die de waarde van de perspectiefverklaring erkennen: ABN AMRO, AEGON, Florius, ING, Rabobank, Allianz, Hypotrust (Achmea), de Volksbank en ASR. Op de website van Stichting Perspectief vind je een volledig overzicht van aangesloten hypotheekverstrekkers. Het is met een perspectiefverklaring overigens ook mogelijk om een huis met een Nationale Hypotheekgarantie te kopen.

Waarom biedt Carrierecafe de perspectiefverklaring aan?

Professionals geven regelmatig bij onze recruiters aan dat ze graag een vast contract willen. De meest genoemde reden is de aanschaf van een huis. En het meest hardnekkige vooroordeel hierover is – nogmaals – dat je zonder vast contract geen hypotheek kunt krijgen. Carrierecafe gelooft in de voordelen van een flexibele arbeidsrelatie maar deze voordelen mogen niet ten koste gaan van je woondroom.

Waarom is de perspectiefverklaring in Nederland geïntroduceerd?

De Nederlandse arbeidsmarkt is in de afgelopen twintig jaar snel flexibeler geworden. In Nederland heeft 20,8% van de werkende Nederlanders een flexibel arbeidscontract, aldus de Flexbarometer (TNO, ABU, FNV, CBS). Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van 1999 (11,1%, CBS). In de specialistische zakelijke dienstverlening is het aantal professionals met een flexibele arbeidsrelatie bovengemiddeld: 50% om precies te zijn.

Ter vergelijking: 62,5% van Nederland heeft op dit moment een vast contract, bijna 10 procentpunten minder dan twintig jaar geleden. De processen in de hypotheekmarkt zijn niet geheel mee geëvolueerd met de progressieve en wendbare Nederlandse arbeidsmarkt. De intentieverklaring is in het leven geroepen om medewerkers met veel potentieel die een tijdelijk contract hebben aan een hypotheek te helpen. De perspectiefverklaring doet hetzelfde voor flexwerkers.

Hoe vraag ik een perspectiefverklaring aan?

Ben je minimaal twaalf maanden in dienst van Carrierecafe? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een perspectiefverklaring. Neem contact op via 030-2926070 of hr-support@carrierecafe.nl en wij helpen je verder!