Permanent Actueel bij Carrierecafe

12 Oct 2017 door Bodine Buijserd - Marketing

Het merendeel van de financiële wereld krijgt ermee te maken: Permanent Actueel en Permanente Educatie. Op 1 april 2021 breekt een nieuwe PE-periode aan, en is het vernieuwen van je hoogste WFT-diploma nodig. Het lijkt ver weg, maar het is zeer verstandig om zo snel mogelijk actie te ondernemen! In deze blog geeft Carrierecafe je een antwoord op de meest gestelde vragen.

Ben ik verplicht om Permanent Actueel te zijn?

Permanent Actueel (PA) is verplicht voor alle professionals die door de AFM als ‘klantmedewerker’ zijn aangeduid. Dit zijn professionals die inhoudelijk contact met klanten hebben. Het maakt daarbij niet uit of er daadwerkelijk inhoudelijk geadviseerd wordt. Een Servicemedewerker Hypotheken die antwoord geeft op eerstelijnsvragen is dus een ‘klantmedewerker’. Een receptioniste die alleen doorverwijst overigens niet.

Hoe behaal ik mijn Permanent Actueel certificaat?

Permanent Actueel zijn betekent dat je op de hoogte bent van relevante ontwikkelingen voor jouw vakgebied. Carrierecafe biedt al zijn professionals een abonnement aan bij Lindenhaeghe. Je ontvangt zes keer per jaar een kennis update en één per jaar woon je een praktijkbijeenkomst bij. Ben je op de hoogte van alle ontwikkelingen? Dan ontvang je een PA-certificaat.

Wat is het verschil tussen Permanent Actueel en Permanente Educatie?

De verplichting om Permanent Actueel te zijn, staat los van de wettelijke verplichting voor het volgen van Permanente Educatie. PE heeft te maken met de geldigheidsduur van je WFT-diploma’s.

Wat is het verhouding tussen Permanent Educatie en de WFT?

WFT Basis is – net zoals PA – ook een verplichting vanuit de AFM. Afhankelijk van je functie ben je daarnaast nog verplicht om aanvullende WFT’s te behalen, zoals Hypothecair Krediet of Vermogen. Wanneer je WFT-certificaat haalt, blijft deze altijd geldig voor de gehele PE-periode. De lopende PE-periode is van 1 april 2019 tot en met 1 april 2022. Wanneer deze periode afloopt ben je verplicht je hoogst behaalde WFT-diploma te vernieuwen. De rangorde is als volgt:

  • Wft Basis;
  • Wft Consumptief krediet;
  • Wft Schade particulier;
  • Wft Schade zakelijk;
  • Wft Inkomen;
  • Wft Vermogen;
  • Wft Hypothecair krediet;
  • Wft Pensioen.

Wat kan Carrierecafe voor mij doen?

Carrierecafe heeft voor zijn eigen professionals vaste afspraken gemaakt voor Permanent Actueel. Wanneer je door ons gedetacheerd wordt, regelen wij een abonnement op het Permanent Actueel van Lindenhaeghe voor je.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging in de financiële dienstverlening?

Bekijk dan ons actuele vacature-aanbod!