In een seconde een hypotheek afsluiten? Het kan vanaf nu met blockchain!

20 Jun 2018 door Team Carrierecafe - Marketing

Weet jij welke financiële term sinds kort is toegevoegd aan de Dikke Van Dale? De Bitcoin. Je hebt de hype rondom de digitale munt ongetwijfeld meegekregen. Ooit begonnen als een alternatief voor het ‘normale’ geld, is het inmiddels uitgegroeid tot een uiterst risicovol speculatie middel. Bijzonder genoeg zijn juist ook de banken, degenen tegen wie Bitcoin juist ageerde, bijzonder geïnteresseerd in de werking ervan. Niet eens zo zeer in de digitale munt zelf, maar wel in de achterliggende structuur die Blockchain wordt genoemd. Volgens experts is deze technologie zeker niet spannend, maar kan het wel enorme veranderingen veroorzaken in de toekomst. Ook op de manier van werken bij banken en verzekeringsmaatschappijen. Dit heeft ook voor jou, als detacheerder van Carrierecafe, invloed op jouw werkzaamheden

Hoe werkt blockchain?

Blockchain is een digitaal middel om fraude te voorkomen. Maak je op dit moment een bitcoin rekening aan, dan wordt dat doorgegeven aan een groot aantal partijen. Zij hebben allemaal een digitaal grootboek in hun computer staan, die precies van iedereen bijhoudt hoeveel geld ze hebben. Om een transactie te maken moet minimaal 51 procent van deze partijen groen licht geven, waarna het in alle grootboeken tegelijk wordt bijgewerkt. In wezen is er dus een gemeenschap die controle houdt op de legitimiteit van de transacties. Dit systeem is zo betrouwbaar, dat het ook buiten bitcoin enorme mogelijkheden biedt.

Blockchain Hypotheek: hoe werkt dat?

Als je op dit moment een huis wilt kopen zijn er een aantal lastige hobbels die genomen moeten worden. De verkoper, plus zijn makelaar, willen graag zeker weten dat degene aan wie ze het huis verkopen ook daadwerkelijk kan betalen. Tegelijkertijd wil de koper graag weten of de bank hem voldoende hypotheek wil geven. Vanwege deze onzekerheid worden huizen nu vaak onder voorbehoud van financiering verkocht, met alle onzekerheden die daarbij horen. Maar stel nu dat je via blockchain zonder twijfel kunt vaststellen dat Piet (detacheerder bij Carrierecafe) inderdaad kapitaalkrachtig genoeg is om een huis te kopen. Namelijk door daar alle financiële informatie over Piet onder te brengen. Niet alleen zijn inkomen, maar ook zijn schulden. Dit alles wordt gegarandeerd door een groot aantal partijen, zoals zijn bank, de belastingdienst, het BKR (algemene schulden), DUO (studieschuld) enz. In dat geval kan hij in theorie direct bij de verkoop online een hypotheek afsluiten bij zijn bank. De bank heeft in dit geval zoveel vertrouwen in de uitkomst van de blockchain, dat alle informatie geen extra controle vereist.

Blockchain Hypotheek in de praktijk

In theorie kan blockchain nu al worden gebruikt om de digitalisering van banken en financiële instellingen nog verder te versnellen. Toch zal dit niet zo snel gebeuren, aangezien eerst alle noodzakelijke partijen samen tot een overeenkomst moeten komen. En zelfs al zouden ze dat willen, dan zal het waarschijnlijk nog vele jaren kosten om het in praktijk te brengen. Maar mocht het zover komen, dan is de kans groot dat het beroep van hypotheekacceptant wijzigt en je met een veeg over je touchscreen in een seconde een hypotheek afsluit. Onze tip: blijf onze blogs over de ontwikkelingen in bankwereld volgen. Dan kom je als eerste in aanraking met de nieuwe functieprofielen in de bankenwereld!