Hans Westerman vertelt over vroeger

Werkgeluk – 13 Oct 2020 door Hans Westerman

Een cowboy met een duur pak en gladde schoenen. Zo herinner ik mij de stereotype bankier van voor de kredietcrisis. Mijn loopbaan in de arbeidsbemiddeling begint laat in 2007. Wat een moment om in te stappen! Mijn naam is Hans Westerman, fieldmanager voor Carrierecafe Detachering. In deze blog zet ik wat trends die ik langs heb zien komen tijdens mijn bijna 13-jaar durende loopbaan op een rij.

Mijn loopbaan in de arbeidsbemiddeling begint in 2007 bij een bemiddelaar gespecialiseerd in het bank- en verzekeringswezen. In theorie dan. In de praktijk is het op dat moment vooral bemiddelen voor verzekeraars en omscholingstrajecten aanbieden voor bankiers. Kredietcrisis. Kortom: een totale vacaturestop bij banken. Mensen worden op dat moment op grote schaal boventallig verklaard en bonusconstructies worden langzaam afgebroken. Alles om het vertrouwen van de consument te herwinnen.

Hans ziet: de transitie van de oude naar de nieuwe bankier

Ik heb de transitie van de oude naar de nieuwe bankier dus vanaf de voorste rij meegemaakt. Toegegeven, die transitie begon al in 2006 met de invoering van de Wet of Financieel Toezicht (WFT), maar op dat moment werkte ik nog niet in de detachering.

De ‘oude bankier’ veranderde niet van de ene op de andere dag. Een typerende casus waar ik zelf mee te maken kreeg was die van een man die twintig jaar had gewerkt als financieel administratief medewerker en €4500,- per maand verdiende. Tot hij boventallig verklaard werd en een grote zak geld mee kreeg. Hij wilde absoluut voor hetzelfde bedrag hetzelfde werk ergens anders doen. Ik probeerde hem uit te leggen dat dit echt niet meer mogelijk was. Maar dit kon ik hem niet aan zijn verstand brengen.

Hans ziet: het herstel

De vraag naar bancaire professionals kwam pas weer rond 2012/2013 op gang. Maar de eisen vanuit opdrachtgevers waren tegen die tijd volledig verandert. Ook zijn de marges in de detachering een stuk krapper geworden. Veel bankiers kiezen ervoor om te gaan freelancen, soms noodgedwongen, soms omdat ze dan verwachten meer te kunnen verdienen dan via een detacheringsconstructie.

Het aantal papieren dat de bankier nodig heeft is al toegenomen sinds de invoering van de WFT. Maar daarnaast neemt de vraag naar Mbo’ers in de tijd na de kredietcrisis ook af. HBO wordt steeds meer de modus. Ik heb zelf twijfels bij deze eis. Toen al en nu nog steeds. Uiteindelijk gaat het vooral om de houding en wat je meebrengt aan kennis en ervaring uit de praktijk. Maar het is wel een trend die zich in die tijd na de kredietcrisis steeds zichtbaarder wordt.

Hans ziet: de 24/7 economie

Een bankier die in Haarlem woonde werkte daar vroeger ook. Er waren vroeger veel meer bankgebouwen. Nu zijn veel taken op een centrale plaats ingeregeld. Vooral in de periode 2013 tot 2016 zag je dat er heel veel gebouwen gesloten werden. Er waren wel een aantal banken die met ‘shops’ begonnen te experimenteren, zoals ING en SNS Bank.

De 24/7 economie krijgt in die tijd ook steeds meer invloed op de invulling van bancaire functies. Het beeldbellen komt bij ABN AMRO op. En bancaire professionals krijgen steeds vaker te maken met flexibele werktijden. Vooral voor de binnendienstfuncties heeft dit impact: daar zijn ze nog gewend aan de 9:00 – 17:00-cultuur. Werken in het weekend en ’s avonds? Met name de oudere professionals hebben hier soms moeite mee en kiezen er soms voor om het bankwezen te verlaten. De digitalisering ligt de millennial beter, maar soms hebben zij juist minder aandacht voor persoonlijk contact. De gunfactor speelt bij hen daardoor een kleinere rol. Het is allemaal wat afstandelijker. Maar elk voordeel heb ze nadeel, zullen we maar zeggen.

Hans kijkt door: de glazen bol

Er is veel veranderd in de bancaire wereld in de afgelopen dertien jaar, en ik verwacht ik dat er de komende jaren nog een hoop gaat veranderen. Ik heb geen glazen bol op mijn kantoor. Maar stel dat ik er wel één had dan zou ik het volgende zien: verschuivingen binnen en het verdwijnen van functies binnen banking, finance en compliance. Ik verwacht dat de rol van de innovatieve startups die nu de gevestigde orde – de traditionele banken – soms nog voor zijn op gebied van digitalisering, minder wordt en dat de banken zelf weer de touwtjes in handen krijgen op dat gebied. En dat de komende jaren nog veel meer processen in het bankwezen geautomatiseerd worden. Blockchain gaat ook een steeds grotere rol spelen verwacht ik.

Mijn persoonlijke angst is dat er door verregaande digitalisering wel efficiënter en sneller gewerkt gaat worden, maar dat we extra hard moeten gaan trekken aan het behouden van de persoonlijke aandacht. Wat er nooit verandert in het bankwezen? Dat iedereen van mooie schoenen houdt. Maar wie ben ik om daar wat van te vinden? Ik heb zelf 24 paar thuis.