Feedback en complimenten geven: zeven tips

Werkgeluk – 11 Jun 2020 door Fons Vaneker

Feedback geven op juiste manier heeft een grote invloed op het groepsgevoel én op de individuele groei. Een goed compliment aan een collega doet wonderen. Door een goede relatie met je collega op te bouwen heeft je opbouwende feedback meer effect. Carrierecafe geeft je in deze blog zeven tips om het maximale te halen uit complimenten én uit feedback.

Tip één: focus je op structurele groei

Feedback geven doe je om de samenwerking met je collega’s op de lange termijn goed te houden dan wel te verbeteren. Alles roepen wat je denkt dient dat doel niet altijd. Je kunt een collega die altijd op tijd is en voor het eerst in een jaar te laat komt hier wel op aanspreken: maar hier bereik je weinig mee. Je bent zelf mogelijk je irritatie van dat moment kwijt: maar je verhouding ten opzichte van je collega wordt er niet beter van. Maak onderscheid tussen incidenten en structuren. Zet feedback in om anderen structureel te laten groeien.

Tip twee: niet altijd direct, maar wel op tijd

Slechte dag? Dan is direct feedback geven waarschijnlijk geen goed idee. De juiste timing is enorm belangrijk wanneer je wilt dat je feedback effect heeft. Soms maakt dit het moment van terugkoppeling lastig: afhankelijk van je karakter wacht je te lang of reageer je juist te snel wanneer je een collega een terugkoppeling wilt geven.

Bij te snelle feedback reageer je vanuit je onderbuik. De feedback levert dan vaak eerder onderlinge irritatie op dan een betere samenwerking.

Je kunt ook te lang wachten met het geven van feedback. Als je op een slechte dag bijna ontploft als een collega alweer dat gedrag vertoont waar jij je aan ergert, bijvoorbeeld. Het risico dat je dan een conflict veroorzaakt omdat je vervolgens onredelijk reageert is groot. Dat levert waarschijnlijk onderlinge irritatie op, en verder niets.

Hoe bepaal je dan de juiste timing? Denk even na over de wijze van terugkoppeling, de situatie en het karakter van de collega zelf. Zorg ervoor dat je zonder al te veel na te denken concrete voorbeelden kunt noemen die nog vers in het geheugen liggen bij jullie beiden. Haal geen oude koeien uit de sloot! 

Tekst gaat verder onder de foto

Tip drie: vind een balans tussen feedback en complimenten

Een compliment op zijn tijd doet wonderen. Waardering uitspreken voor de kwaliteiten die een collega heeft een positieve uitwerking op de relatie. Feedback is - mits op de juiste manier gegeven - niet negatief. Maar: een compliment heeft een wat vrijblijvender karakter. Met feedback 'moet' een collega iets doen, of zo zal het in ieder geval voelen bij de ontvanger.

Een compliment geven levert een goed gevoel op. En bij medewerkers die zich goed voelen komen de kernkwaliteiten vaker bovendrijven dan de valkuilen. Vooral bij collega's die anders zijn dat jij, leidt dit tot minder conflicten. En vooral: meer begrip voor elkaar. Dat komt de samenwerking ten goede.

Tip vier: verwacht niet direct een uitgebreide reactie op je feedback

Mogelijk ben je een ‘assertieve rode’ of een ‘gezellige gele’ uit het model van Jung. Wanneer jij feedback ontvangt reageer je waarschijnlijk direct. Dus verwacht je mogelijk hetzelfde van iemand anders als jij zelf feedback geeft.

Maar het is helemaal niet gek om je feedback af te sluiten met de woorden: “denk er rustig over na”. Afhankelijk van hoe goed jij je collega kent weet je mogelijk al een of je direct een reactie krijgt of dat de collega niet direct weet wat hij met de feedback kan doen. Houd hier rekening mee!

Nogmaals: feedback geef je om de ontvanger ervan beter te maken. Houd dus ook rekening met het karakter van de ontvanger wanneer je feedback geeft! Het analytische type zet mogelijk eerst liever even de feiten op een rij alvorens hij of zij reageert. Het relatiegerichte type wordt er misschien door overdonderd en wil eerst reflecteren alvorens iets met de feedback te doen, of het nader te bespreken.

Tip vijf: complimenteer gericht

Een compliment doet het altijd goed. Maar goed, beter, best is bij complimenten geven van toepassing. Het niveau van je compliment is een bewijs van je waardering voor een andere collega. Kortom: een oppervlakkig compliment geeft de indruk van een oppervlakkige waardering, en een inhoudelijk compliment geeft een indruk van een inhoudelijke waardering.

Het is leuk wanneer een collega te horen krijgt dat hij precies onthoudt wat iedereen in zijn koffie heeft, maar als deze collega een hele pittige functie vervult en een grote toegevoegde waarde is op je afdeling vanwege zeer specifieke kennis, dan heeft een gericht compliment over deze kennis veel meer impact. Hiermee breng je niet alleen je waardering over, maar je toont daarmee ook betrokkenheid bij wat die collega doet.

Goede voorbeelden van inhoudelijke complimenten aan collega's:

  • Ik waardeer het dat je de klant centraal zet bij alles wat je doet;
  • Ik waardeer het dat jij je hulp aanbiedt, ook wanneer er niet om gevraagd wordt;
  • Wat goed dat jij altijd de eerste bent die zich aanbiedt om een actiepunt af te handelen.

Laten we nog één vooroordeel ontkrachten: te veel complimenten geven bestaat niet! Het gaat niet om de kwantiteit van de complimenten, maar om de kwaliteit! Kortom: als je gericht en inhoudelijk complimenteert heeft het altijd een positief effect.

Tekst gaat verder onder de foto

Tip zes: kies de juiste plaats voor je compliment of feedback

Het karakter van de ontvanger van zowel feedback als een compliment bepaalt het ideale moment én de beste plaats om dit te geven. Over het algemeen gesteld is complimenteren in het bijzijn van veel collega’s de beste keuze. Dit geeft het compliment meer gewicht en in sommige gevallen verhoogt het direct de betrokkenheid van andere collega’s: ze krijgen immers direct iets positiefs mee over wat de ontvanger heeft gedaan. Maar wanneer je weet dat de specifieke collega zich helemaal niet op zijn gemak voelt bij al die openlijke aandacht: geef het compliment dan één-op-één. Anders bestaat het risico dat de ongewenste aandacht het positieve gevoel van het compliment overschaduwt.

Feedback geven is over algemeen handiger in een één-op-één situatie. De ontvanger voelt zich dan minder snel aangevallen.

Tip zeven: oefen met je soft skills

Werken bestaat uit veel meer dan inhoud. Een vak leren wordt vaak geassocieerd met vakinhoudelijke kennis. Maar om te slagen op de werkvloer heb je meer nodig dan hard skills.

Goede feedback geven en goed complimenteren: je kunt het allemaal leren door het te doen! Wanneer je weet dat je minder goed bent in zogeheten soft skills: oefening baart kunst!