Eenmaal Rabobank is altijd Rabobank

Werkgeluk – 10 Mar 2020 door Fons Vaneker

Deze blog is geupdate op 29-3-2021

De Rabobank is en blijft een gewilde werkgever. De boerenleenbank bevindt zich al sinds mensenheugenis in de top van de jaarlijkse lijstjes. In Intermediairs Beste Werkgevers van Nederland heeft deze bank zes keer op de eerste plaats gestaan. In de editie van 2020 is de bank teruggekeerd in de top tien van deze verkiezingen voor opdrachtgevers. Veel professionals die eenmaal van het Rabobankleven hebben geproefd blijven er graag terugkeren. Maar wat maakt de Rabobank zo populair als opdrachtgever?

Beste Werkgever van Nederland Positie Rabobank
2008 3
2009 1
2010 1
2011 1
2012 1
2013 1
2014 2
2015 4
2016 4
2017 3
2018 1
2019 11
2020 6

Bron: Intermediair, Beste Werkgevers van Nederland 2008-2020

Waarom werken bij de Rabobank?

De Rabobank heeft 9,5 miljoen klanten wereldwijd en ruim 40.000 medewerkers. De bank klein noemen is dus niet op zijn plaats. Maar de boerenleenbank blijft een toegankelijke bank met een sterk lokaal karakter. Er zijn nog steeds 89 lokale vestigingen waar klanten terecht kunnen. Het digitale tijdperk heeft zijn intrede gedaan maar de bank is zijn persoonlijke aanpak niet verloren. Er bestaan nog steeds heel veel professionals die het leuk vinden om direct met klanten te werken. En dat kan. Bij de Rabobank.

Als een stabiel schip in de storm

Niet iedereen houdt van een constant veranderende omgeving. In het huidige dynamische digitale tijdperk zoeken veel professionals juist naar rust op hun werk. Natuurlijk, ook de Rabobank ontwikkelt zich, en dat geldt ook voor het personeel dat er werkt. Maar de cultuur van deze bank is voor veel professionals vergelijkbaar met een stabiel schip in een heftige storm. Een schip dat ze het vertrouwen geeft om afstand te nemen van de storm en er rationeel naar te kijken. Die rust in de chaos maakt dat ze iedere uitdaging met vertrouwen tegemoet kunnen treden.

36 uur is toch fulltime?

Het antwoord op de vraag: “Hoeveel uren zou je willen werken?” wordt door de Rabobank-veteraan steevast beantwoord met de reactie: “Fulltime.” Vrij vertaald: 4*9 uur, 36 uur dus. En waarom niet? In de bancaire sector is een werkdag van 9 uur prima haalbaar. Voor je concentratievermogen is het een uitdaging, maar het is goed te doen. Zolang je ervoor zorgt dat tijdens je pauze echt even bijtankt kan je prima 9 uur productief zijn op een werkdag.

Wanneer je vier dagen werkt is de balans tussen werk en privé beter. Zeker wanneer je kinderen combineert met een pittige baan kan die dag minder een enorm verschil maken. De Rabobank heeft die balans verankerd in haar HR-beleid: thuiswerken is bijvoorbeeld in de cultuur geïntegreerd. Een gelukkige werknemer is een productieve werknemer. En een vierdaagse werkweek draagt daaraan bij.

Trots op je Werkgever: ja, ik werk bij Rabobank!

Rabobank wordt geassocieerd met positieve investeringen, in de lokale en landelijke sport bijvoorbeeld. Of goede doelen dankzij zijn Rabobank Foundation. Je weet pas echt hoe je over je werkgever denkt wanneer iemand je op een verjaardag vraagt: “Waar werk je?” Geef je snel en luid antwoord dan weet je genoeg. Mompel je de naam van je werkgever weg achter je drinkhand dan is het mogelijk tijd voor wat anders. Rabobank is typisch een werkgever waar ook veel buitenstaanders een positieve associatie bij hebben. En bij een dergelijke bank blijf je natuurlijk graag werken!