Als een vis in het water

Werkgeluk – 01 Oct 2020 door Fons Vaneker

Van de Olympische Spelen in Athene naar de Symfonielaan in Nieuwegein. Fedor is sinds een ruime maand werkzaam als controller voor Carrierecafe Detachering na bijna twintig jaar als sportcoach te hebben gewerkt. Wij zijn gek op persoonlijke verhalen over werkgeluk. In deze blog delen we dit unieke verhaal met jou.

Fedor werkt van 1996 tot 2001 als controller bij de VARA. In die tijd is hij ook al zwemcoach, maar “meer als hobby naast mijn werk.” Tot de kans zich voordoet om van zijn hobby zijn beroep te maken. Bij Topzwemmen Amsterdam (het huidige Nationale Trainingscentrum) wordt hij fulltime coach. Het avontuur begint.

Van hobby naar beroep

“Het is natuurlijk supergaaf om van je hobby je beroep te maken. Maar aan de andere kant is het ook een heel prestatiegericht vak. Je bent er 24/7 mee bezig. Ik overdrijf niet. Dat is echt zo. Het is heel hard werken.” Op dat moment beleeft Fedor dat niet zo, maar als hij terugkijkt op die tijd wel. “Mijn tijd als sportcoach is best belastend geweest. In een Olympisch jaar was ik 40 van de 52 weken op pad. Ik was constant onderweg en sliep alleen maar in hotels in het buitenland.”

Vooral de positieve herinneringen onthoud je

Fedor vervult uiteindelijk meerdere functies in de sport, waaronder bondscoach voor het Nederlandse Olympische zwemteam en later ook het Belgische Olympische zwemteam. “En dat is absoluut het hoogst haalbare voor een zwemcoach.”

In de sport zijn de belevenissen zeer intens. Het proces om te werken naar een prestatie toe is al heel intens, hetzelfde geldt voor het resultaat zelf. “Een onverwachte medaille winnen met een sporter is echt fantastisch. Bijvoorbeeld met Johan Kenkhuis op de Olympische Spelen van Athene in 2004, die daar met de estafette zwemploeg (4*100 meter vrije slag) een zilveren medaille won. Dat was echt een verrassing. In 2000 werd hij met de 4*100 meter estafetteploeg nog gediskwalificeerd vanwege een wisselfout.” In 2012 is hij bondscoach van de Belgische ploeg maar is hij ook de trainer van Hinkelien Schreuder die een zilveren medaille wint. Nog een voorbeeld van een heftige belevenis.

Teleurstellingen? Daar moet hij een stuk langer over nadenken. Vooral de positieve herinneringen zijn blijven hangen.

Analytisch vermogen in de sport en in de controlling

Een belangrijke competentie voor zowel een controller als een sportcoach is analytisch vermogen. Voor een controller is dit altijd al zo geweest, voor een sportcoach is dit de laatste jaren alleen maar meer geworden. “Een groot deel van het werk als sportcoach bestaat uit het analyseren van data. En dat wordt steeds meer. Kijk bijvoorbeeld naar het huidige wielrennen en de rol die vermogensmeters daar spelen. Bij Team Sunweb (wielerploeg) wordt de analyse zelfs geanalyseerd.”

De rol van data is in de twintig jaar die hij in de sport heeft gewerkt enorm toegenomen. “Zeker in vergelijking met mijn eigen tijd als zwemmer (1996). Toen gingen we naar een weekend naar Hamburg om onderwaterbeelden te maken. Omdat daar een onderwatercamera was geïnstalleerd. Nu kan iedereen dat met behulp van een GoPro.”

Maar coachen is toch ook mensenwerk, benadrukt Fedor. “Een goede coach is heel empathisch. Je begeleidt een sporter bij het behalen van doelstellingen. Wanneer je ziet dat een sporter niet genoeg doet om die doelstellingen te behalen confronteer je hem daarmee. Maar het is zeker niet altijd een kwestie van harde feedback en gasgeven. Je moet juist ook de rust bewaren. En los durven laten. Je begeleidt een sporter voor vier uur per dag. De rest moet hij zelf doen.”

De terugkeer naar kantoor

Na 19 jaar in de sport te hebben gewerkt neemt Fedor de beslissing om terug te keren naar het kantoorleven. “Maar dat is geen keuze die je van de ene op de andere dag maakt. Dat gaat geleidelijk. Ik merkte de laatste jaren van mijn loopbaan in de sport dat het 24/7 aspect best wel een grote impact heeft op je leven. Zeker sinds dat ik een dochter heb. Je wilt meer tijd voor je gezin.”

Een CV met 19 jaar ervaring in de sport. Het is geen gebruikelijk CV. Dat kan natuurlijk voor of tegen je werken wanneer je een nieuwe baan zoekt. Bodine van Carrierecafe vindt zijn CV op Monsterboard. De rest is geschiedenis. Fedor licht toe welke vaardigheden uit de sport ook op kantoor erg van belang zijn. “Het gaat voornamelijk om zaken die met werkethiek te maken hebben. Discipline, positief zijn, hard werken en ervoor gaan.”

Terug op kantoor. Werken in een 9:00 – 17:00 uur-setting. Hoe bevalt dat? Fedor: “Aan de ene kant vind ik de structuur wel lekker. Aan de andere kant moet ik eraan wennen dat ik mijn eigen tijd niet meer kan indelen. Ik kan niet meer zeggen: lekker weer, ik ga even naar buiten en dan doe ik mijn werk op een ander tijdstip.”

Lessen uit de sport

Welke lessen uit de sport kun je overbrengen op collega’s op kantoor? De laatste vraag die Fedor voorgelegd krijgt. Zijn antwoord: “Ik moet natuurlijk weer wennen aan het kantoorleven, dus misschien is het wat vroeg om hier antwoord op te geven. Maar ik denk wel dat een les kan zijn: hoe meer je kan doen om je doelstellingen te behalen, hoe beter. In de topsport is er altijd iemand die meer doet, dus je moet wel.”