Hoe maak je een onvergetelijke eerste indruk voor én tijdens jouw sollicitatiegesprek?

5 juli 2018 door Team Carrierecafe

Werk is voor iedereen een tweede thuis. Zeker als je het al langere tijd doet, wordt het uiteindelijk deel van je identiteit. Denk er maar eens over na. Hoe stel jij je voor aan een vreemde? Als Bram, de vader van twee kinderen? Als Bram, de man van…? Of als Bram, de hypotheekacceptant? Ondanks dat de eerste twee beschrijvingen zonder meer kloppen, kiezen de meeste mensen voor de laatste optie. Ons werk zegt iets over wie we zijn. En daarom is het ook zo belangrijk om de baan te krijgen die het beste bij jou past. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan? In dit stuk geeft Carrierecafe je een aantal tips voor een onvergetelijke eerste indruk voor en tijdens jouw sollicitatiegesprek.

Voor het gesprek:

Op een beetje populaire bancaire functie komen regelmatig méér dan 100 reacties binnen. Met dergelijke getallen kun je volledig gekwalificeerd zijn, maar loop je toch een reële kans om niet eens te worden uitgenodigd. Het beste wat je kunt doen is opvallen op een positieve manier. Natuurlijk door het schrijven van een goede motivatie, maar er zijn ook andere opties die zo soms zo simpel zijn dat je er niet eens aan denkt. Bijvoorbeeld:

  • Ervoor zorgen dat je CV uniek is en echt laat zien wie jij bent. Dat kun je doen met passende foto's, opmaak en het gebruik van de juiste kleuren. Het gaat niet alleen om de tekst, maar juist ook om de uitstraling. Schrijf verder niet alleen over je kwalificaties, maar ook gerust over waar je zelf enthousiast van wordt. Bijvoorbeeld hobby`s en persoonlijke doelen.
  • De naam van je CV veranderen. In plaats van CV van Bram noem je het dan: CV van Bram, ervaren hypotheekacceptant. Het kan net dat beetje verschil maken.
  • Denk aan de titel. Bij een e-mail is dat de onderwerpregel. Speel je op veilig dan kun je natuurlijk kiezen voor het aloude 'Sollicitatie vacature hypotheekacceptant'. Maar wat dacht je van: 'Wordt Bram jullie nieuwe hypotheekacceptant?'. Dat leest toch heel anders.

Tijdens het gesprek:

Nu begint het werk pas echt. Wist je dat kleuren een groot effect hebben op hoe je overkomt? Zo wordt zwart gezien als stijlvol, kom je met grijs over als intelligent en rationeel en zien mensen je met gele tinten vaak als een creatieve stuiterbal. Afhankelijk van de functie kunnen kleuren in je voor- of nadeel werken. Let dus goed op de kleur van de kleding die je draagt.

Daarnaast gaat het bij een gesprek vooral om authenticiteit. Veel mensen hebben het gesprek van te voren misschien al wel dertig keer gevoerd in hun hoofd en dreunen het ene na het andere standaardantwoord op. Antwoorden zijn vaak sociaal wenselijk, maar val je daar ook mee op? De kunst is om zelfs onder druk zoveel mogelijk jezelf te zijn. Uiteraard met zelfvertrouwen en met antwoorden die je ook zou vertellen op een vrijdagmiddagborrel. Het helpt om vooral te reageren op functies die je ook echt graag wilt. Enthousiasme werkt aanstekelijk en wordt vaak goed onthouden.

Carrierecafe

Het schrijven van een goede motivatie en CV, plus het goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek is zo makkelijk nog niet. Bij Carrierecafe weten we dat uiteraard ook en dus helpen onze recruiters kandidaten om zich zo goed mogelijk voor te bereiden. Bijvoorbeeld met het kiezen van de juiste kleding en het oefenen van een aantal te verwachte vragen. Juist omdat we het zo vaak doen, weten we wat wel en niet werkt. Heb jij de juiste papieren, maar word je nooit uitgenodigd? Of ken je zo iemand? Laat het ons dan weten. Dan helpt Carrierecafe je graag verder met het vinden van een leuke baan!

Deel