4 tips om je motivatiebrief persoonlijk te maken!

17 mei 2017 door Erwin ter Horst

De zoektocht naar een baan bestaat uit verschillende stappen!
 

Na het vinden van geschikte vacatures, focus je je op de volgende stap: het opstellen van je cv. Na het updaten van je cv kun je er niet meer onderuit………..de motivatiebrief is nu toch echt aan de beurt. Het is de bedoeling om door middel van jouw cv en motivatiebrief te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
De vraag blijft hoe jij jouw brief laat opvallen tussen alle andere brieven.

Wij geven je 4 tips om je motivatiebrief persoonlijk te maken!

WAT VERWACHTEN ONZE RECRUITERS VAN JOUW MOTIVATIEBRIEF?
Voordat je enthousiast begint met het schrijven van een motivatiebrief, is het goed om te weten wat onze recruiters verwachten van een motivatiebrief. Wij moeten in een motivatiebrief terug kunnen lezen waarom jij je de geschikte kandidaat bent voor de vacature. Het is dus jouw taak om ervoor te zorgen dat jij in aanmerking komt voor de baan.

1  LET OP JE SCHRIJFSTIJL
Door een consequente schrijfstijl te hanteren, zien wij dat jij zélf de motivatiebrief hebt geschreven. Wat je daarvoor moet weten is of je een actieve of een passieve schrijfstijl gaat gebruiken. Beide schrijfstijlen zijn toepasbaar voor een motivatiebrief, maar zorg wel voor zoveel mogelijk consistentie in je brief.

Het verschil tussen een actieve en een passieve schrijfstijl maken we hieronder duidelijk door middel van twee voorbeeldzinnen:
Passief: “Ik hoop dat ik u door middel van deze motivatie ervan heb kunnen overtuigen dat ik geschikt ben voor functie x.”
Actief: “Hopelijk bent u na het lezen van mijn brief overtuigd dat ik geschikt ben voor functie x.”
Over het algemeen leest een motivatiebrief die geschreven is in de actieve vorm makkelijker weg dan een motivatiebrief die in de passieve vorm is geschreven. Een motivatiebrief die in de passieve vorm is geschreven bestaat uit zinnen waarin gebruik is gemaakt van woorden als kunnen, willen en zullen.

2  VERWERK PERSOONLIJKE INFORMATIE IN JE MOTIVATIEBRIEF
Probeer bijvoorbeeld jouw persoonlijke interesses te koppelen aan de functie-eisen. Lees de vacaturetekst door en kijk of er overeenkomsten zijn tussen de functiekenmerken en jouw competenties, vaardigheden, interesses of andere factoren zoals de regio waarin je bent opgegroeid. Door persoonsgebonden kenmerken te betrekken in je motivatiebrief, maak je het persoonlijker en onderscheid je jezelf van de rest.

In de tekst van de vacature waarop je reageert, vraagt men om een commerciële instelling. Jij speelt hierop in met volgende antwoord:
“In mijn vrije tijd help ik mijn zus met het opstellen van het commerciële gedeelte van haar ondernemingsplan. Ik heb samen met haar de markt in kaart gebracht en gekeken hoe zij met product x zich kan onderscheiden van de concurrentie.”

Ook kun je inspelen op de regio waar jij gaat werken. In het onderstaande voorbeeld solliciteer je voor de functie van Assistent Accountmanager MKB in de regio Utrecht:

“De regio waarin ik mogelijk kom te werken, spreekt mij aan. Ik ken Utrecht en de omgeving op mijn duimpje, omdat ik voor mijn vorige werkgever werkzaam ben geweest in de betreffende regio. Daarnaast ben ik zelf woonachtig in Nieuwegein. Een functie als Assistent Accountmanager MKB  in deze regio is voor mij daarom op het lijf geschreven.”

3  GEBRUIK GEEN CLICHÉ ZINNEN
Aangezien een motivatiebrief gaat over wie jij bent en waarom jij geschikt bent voor de functie, is het verstandig zo min mogelijk cliché zinnen te gebruiken.
Cliché zinnen zijn zinnen die wij al te vaak voorbij heeft zien komen. Ze zijn absoluut niet uniek en door deze standaard zinnen te gebruiken komt jouw motivatie niet persoonlijk over.
Hieronder geven we twee voorbeelden:

“Ik ben een echte doorzetter.”
“Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet.”

HOE KUN JE CLICHÉ ZINNEN VERMIJDEN?
De aanleiding is de eerste alinea waar je blik op valt. Het is dus van belang dat je in de aanleiding beschrijft hoe je de vacature hebt gevonden. Probeer hier origineel in te zijn en niet een standaard zin te gebruiken, zoals “Op vacaturesite.nl zag ik vacature x en met veel plezier solliciteer ik daarom op deze functie.”

Wanneer je deze zin gebruikt zie je meteen dat dit één van de standaard zinnen is die wordt gebruikt voor de aanleiding van een motivatiebrief. Voorkom dit! Open je motivatiebrief op een originele wijze. Kijk voor het vervolg van je motivatiebrief welke competenties onderdeel zijn van het gevraagde functieprofiel en ga hier aan de hand van een persoonlijk voorbeeld op in. Zo voorkom je dat je competenties beschrijft die niet aansluiten op de gevraagde competenties en vermijd je het gebruik van de standaard zinnen.

Voorkom daarnaast een cliché afsluiting van je motivatiebrief door een originele slotzin te schrijven. Een goede manier om dit te doen, is door één of twee belangrijke kenmerken van de vacature te benadrukken in je slotzin. Analyseer de vacaturetekst, achterhaal waar de meeste vraag naar is (competenties, vaardigheden of kennis) en beschrijf waarom juist jij aan die vraag voldoet. Een uitgebreide uitleg met voorbeelden vind je hier.

4  DENK NA OVER DE LENGTE VAN JE BRIEF
Voor de lengte van je cv geldt de ongeschreven regel van maximaal 2 A4-tjes. Ook voor een motivatiebrief geldt een ongeschreven regel over de lengte. Over het algemeen is een motivatiebrief vaak niet langer dan 1 A4. Het idee achter deze ongeschreven regel is dat wij na het lezen van je motivatie een duidelijk beeld hebben waarom jij in aanmerking voor de vacature komt en denkt te passen bij het bedrijf, functie en de cultuur. Probeer dus indien het enigszins kan je motivatie te verwoorden in maximaal 1 A4.

Ben je geïnspireerd? Bekijk dan snel onze vacatures https://www.carrierecafe.nl/vacatures/ en stuur je persoonlijke motivatie naar info@carrierecafe.nl

Deel